Szabadlábon van a rettegett magyar bűnbanda egyik tagja

2024.02.03. 14:37
K. Gábor a jogerős ítélet szerint a híres tescós banda tagjaként a budaörsi pénzszállítórablásnál kézigránátot dobott a rendőrök felé. A rablóbanda tagjainak jó része egy évtizednél is hosszabb büntetést kapott, K. Gábort tizennégy évre ítélték, de szabadlábon védekezhet.

Szabadlábra került a tescós rablóbanda egyik, súlyos bűncselekmények miatt tizennégy évre ítélt tagja – tudta meg a Magyar Nemzet.

S. Péter bűnözői csoportjához tartozott a most szabadlábra kerülő K. Gábor. A csoportot több, közvéleményt megrázó erőszakos bűncselekmény elkövetésével vádolják: kettős emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablásokkal, robbanóanyaggal való visszaéléssel és fegyvercsempészettel.

A bűnbanda a vád szerint tucatnyi bűncselekményt követett el több mint egy évtizede. A két legsúlyosabb ügyük egy 2005-ös pénzszállítórablás Érden és a budaörsi Tescónál. Mindkét támadásban lábon lőtték a biztonsági őrt, a vádirat szerint a Tesco parkolójában a rendőrökkel is tűzharcba keveredtek a vádlottak, sőt az egyenruhások felé kézigránátot is dobtak.

A budaörsi esetben az ügyészség szerint harmincmillió forint volt a zsákmány. A bűnszervezet három vádlottja 2004-ben a vád szerint egy kalocsai házaspárral is végzett: egy pénzváltót és feleségét végezhették ki.

A jogerős ítélet a magyar kriminalisztika történetében példátlanul sokára, 2021 márciusára született meg: a bíróság a házaspár meggyilkolása, az érdi pénzszállítórablás, a Kőér utcai cselekmény, a Bajcsy-Zsilinszky utcai pénzváltó, valamint a kiskunhalasi ékszerüzlet kirablásának ügyében bizonyítottság hiányában felmentette a terhelteket.

A bíróság indoklásában hangsúlyozta, hogy a felsorolt esetekben hiányosságok történtek a nyomozás alatt, így a rendelkezésre álló bizonyítékokból nem lehetett kétséget kizáró módon megállapítani a terheltek cselekményekben való részvételét.

A banda a jogerős ítélet szerint nem került tűzharcba a rendőrökkel Budaörsön, azt viszont igazoltnak találta a bíró, hogy K. Gábor a felé haladó rendőrök irányába egy M75-ös kézi gránátot dobott.

A budaörsi Tescónál a pénzszállító elleni támadásban valamennyi érintett bűnösségét megállapította a bíróság, cselekményüket nyereségvágyból, több emberen és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés büntettének kísérleteként minősítette. A vádlottak bűnösök továbbá lőfegyverrel és robbanóanyaggal visszaélés és rablás büntettében.

A rablók többsége egy évtizednél is hosszabb büntetést kapott: S. Pétert végül húsz évre, a már szabadlábon lévő K. Gábort pedig tizennégy évre ítélték.