Féltik a lovakat a kormány egyik kiemelt beruházásától

D KOS20210222024 (1)
2024.02.04. 07:27 Módosítva: 2024.02.04. 08:08
Egy Üllő melletti 45 hektáros területre kiemelt beruházásként lövészközpontot építene a kormány, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Klinikájától mindössze 1 kilométer választana el. Egy helyi civilszervezet tiltakozik, az egyetem pedig perel, mert szerintük ártana az állatoknak az állandó zaj.

Tiltakozik az Üllő Te Vagy! Egyesület amiatt a 45 hektáros terület miatt, ahol a tervek szerint lövészközpontot épít majd az állam. Többféle kaliberű fegyverrel, hobbi- és versenyszinten is használnák a lőteret – mutatta be az RTL Híradó a helyzetet. 

Tavaly év végén egy kormányhatározat ráadásul kiemelt beruházássá nyilvánította a lövészközpont létesítését. Az egyesület alapító tagja és önkormányzati képviselője szerint a lakosok ekkor hallottak először a projektről, a városvezetés pedig későn kérte ki az üllőiek véleményét.

Egy nemzeti konzultációs levélszerűséget küldenek ki a polgároknak, ahol alapvetően a saját felelősségüket próbálják mentegetni, és arra buzdítják a lakosokat, hogy írják alá, küzdjünk együtt a beruházás ellen. De elmaszatolják azt a felelősséget, hogy az elmúlt négy évben ezt miért nem tették meg. Hiszen egyetlenegy dokumentumon sem szerepel, hogy ők ez ellen vannak

– nyilatkozta a csatornának. 

A polgármesternek tetszett a helyválasztás, az egyetem perel

A beruházó cég ügyvezetője viszont azt mondta: a polgármester az első pillanattól támogatta a tervet, kifejezetten tetszett nekik a helyválasztás. A lőteret Üllő lakott területétől 5 kilométerre, egy erdős részen építenék fel, az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Klinikájától mindössze 1 kilométer választaná el. 

Az egyetem tanszékvezetője szerint ha az állatok meghallják a lövéseket, nyugtalanná válnak, ami ellehetetlenítheti a munkájukat. Hangsúlyozta, hogy minden élő szervezet gyógyulásához nyugalomra, békére van szükség, a megemelkedett stressz bizonyítottan befolyásolja az állatok épülését. 

Az egyetem pert indított azért, hogy újabb hatástanulmányt készítsen a beruházó cég a lehetséges környezeti ártalmakról. Az üllői polgármester nem nyilatkozott ugyan a csatornának, de azt mondta telefonon, hogy szerinte az ügyben még nem dőlt el semmi. 

(Borítókép: Egy lovat vizsgálnak az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika új CT-berendezésével az üllői Dóra majorban az átadás napján, 2021. február 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)