Lantos Csaba: Rövidesen kiderül, kik építhetik meg az új gázerőműveket

2024.02.06. 12:13
Az MVM az első fél évben nyilvánosságra hozhatja a gázerőművek építésére kiírt tender eredményét – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

A politikus hangsúlyozta: a pályázó konzorciumok már megtették az indikatív ajánlatukat, hamarosan eleget tesznek a hiánypótlási felhívásoknak is.

„Közeledik a kötelező ajánlatok beadása. Ha minden jól megy, az MVM már az év első felében eredményt hirdethet” – hangsúlyozta Lantos Csaba a Világgazdaság megkeresésére. 

A miniszter az interjúban szólt a szivattyús-tározós erőmű szükségességéről is, amely a többletként előállított energia tárolására kínál hatékony, kis veszteségű, kedvező esetben a gázerőműveknél is olcsóbb megoldást.

Megjegyezte: az európai országokban kevés kivétellel mindenütt működnek szivattyús-tározós erőművek, és valóban régen napirenden van, hogy idehaza is legyen belőlük legalább egy.

„A javasolt konkrét helyszínekre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány várhatóan még az idén elkészül. A kormány ennek alapján dönthet majd arról, hogy belevágjon-e az építkezésbe, és ha igen, hol” – fejtette ki a politikus, aki további témákat is érintett.

  • A rezsicsökkentésről azt mondta, az intézkedést finanszírozó rezsivédelmi alap forrásai elsősorban az egyes multikat terhelő extraprofitadóból származnak. A legutóbbi adat szerint a gáznál tízből kilenc, a villamos energiánál tízből nyolc felhasználó az átlagfogyasztás alatt maradt.
  • A Mátrai Erőműről úgy szólt, hogy a 60 éves létesítmény életben tartásával garantálható a folyamatosan stabil energiaellátás. Kiemelte ugyanakkor, hogy a fenntartás önmagában sem olcsó, a szén-dioxid-kvóta pedig extra terhet jelent. „Ez okozza a veszteségét. Az állam most az Európai Unió által engedélyezett formában vásárol szolgáltatást az erőműtől, mert az országnak szüksége van a mátrai energiára. Vagyis nem veszteségtérítésről van szó, mert az tilos is lenne, hanem szolgáltatásvásárlásról” – mutatott rá.
  • Kitért arra is, hogy a kis moduláris atomreaktor (SMR-) témában egyelőre a lehetőségek felmérésénél tartanak. Először alaposan sorra vesznek mindent, és várják, hogy megjelenjen a sorozatgyártásra ténylegesen alkalmas berendezés.