Visszavonta Szijjártó Péter a Csíki Sör tulajdonosának diplomata-útlevelét

2024.02.06. 10:28
Még januárban derült fény arra, hogy Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa magyar diplomata-útlevéllel próbált meg kibújni egy gyorshajtásért kapott büntetés alól. Fellebbezése végül messzebbre vezetett, mint azt gondolta volna.

„A külgazdasági és külügyminiszter visszavonta Lénárd András diplomata-útlevelét, annak használatára a továbbiakban nem jogosult” – ezt a választ adta Magyar Levente államtitkár Vadai Ágnes januárban benyújtott írásbeli kérdésére, amikor a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője arról érdeklődött: „Miért van magyar diplomata-útlevele Lénárd Andrásnak? Ő a kormány »sördiplomatája« esetleg?”

Az ellenzéki politikus azután fordult Szijjártó Péterhez, hogy a Magyar Hang megírta, Lénárd András január 7-én délután három órakor egy bukaresti rendszámú Bentley-vel 162 kilométer per órás sebességgel repesztett az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán – azon a szakaszon, ahol egyébként százas korlátozás volt érvényben.

Ez a vétség 3300 lejes (körülbelül 250 ezer forintos) büntetéssel és a sofőr jogosítványának 90 napos bevonásával járt, amit a Csíki Sör tulajdonosa nem fogadott el. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy ő magyar állampolgár, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja, diplomata-útlevéllel is rendelkezik.

A bökkenő ezzel az volt, hogy – nemzetközi szabályok alapján – ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Ez a konkrét esetben azt jelenti, hogy Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem, ott ugyanis román állampolgár.