Novák Katalin mellett Varga Judit fejét is követeli az ellenzék

2024.02.06. 15:54
Az MSZP, a DK és a Jobbik – Konzervatívok is követeli, hogy a kormánypártok ne vegyék az európai parlamenti listájukra Varga Juditot.

Az ellenzék azt kifogásolja, hogy Varga Judit még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmét a pedofil bicskei iskolaigazgató bűntársának ügyében.

„Varga Judit igazságügyi miniszterként ellenjegyezte Novák Katalin kegyelmi döntését a pedofil igazgató bűnsegédje ügyében. Ezért ő nemhogy nem vezethetné a Fidesz európai parlamenti listáját, rajta sem lehetne. Követeljük, hogy a Fidesz vonja vissza a jelölését” – közölte Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Facebook-oldalán.

„Morálisan elfogadhatatlan”

A szocialista párt másik társelnöke, Tóth Bertalan szerint Novák Katalin mellett az ügyben felelőssége van Varga Juditnak is, és arra hívta fel a figyelmet, hogy egy 2007-es alkotmánybírósági határozatban rögzítették: a miniszter sem kötelezhető arra, hogy az államfő kegyelmi döntésről szóló határozatát automatikusan ellenjegyezze, azonban Varga Judit ezt mégis megtette.

Novák Katalin és Varga Judit cselekménye morálisan elfogadhatatlan, tevékenységükkel rombolják a magyarországi gyermekek biztonságát, és növelték annak az esélyét, hogy szexuális bűncselekmények áldozatává váljanak, ráadásul az intézményvédelmi kötelezettség nem tud érvényesülni akkor, ha pedofil-bűncselekmények elkövetéséhez kapcsolódó személyek elnöki kegyelemben részesülnek. Az eset az Alaptörvény szellemiségét is egyértelműen sérti, annak céljával ellentétes, erre való tekintettel Novák Katalin tisztségétől való megfosztása indokolt, Varga Juditot pedig a kormánypártnak vissza kell hívnia a Fidesz EP-listájának éléről

közölte Tóth Bertalan.

„Távozzon a közéletből”

Keddi sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési frakcióvezető-helyettese és alelnöke szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy nem Novák Katalint tartják az egyedüli felelősnek, mert az elnöki kegyelmeket az igazságügyi miniszternek kell előkészítenie és ellenjegyeznie.

K. Endre szabadon engedéséhez tehát kellett egy másik pedofilsimogató, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter aláírása is. Ő fogja vezetni a Fidesz EP-listáját, így akarja a Fidesz Brüsszelbe menekíteni az igazságügyi miniszterként is megbukott pedofilsimogatóját. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy Varga Judit ne Brüsszelbe távozzon, hanem távozzon a közéletből!

– tájékoztatott pártja álláspontjáról Vadai Ágnes.

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint nem lehetséges, hogy „bármely magyar párt egy pedofilsimogatót indítson egy választáson, kiváltképp nem listavezetőként”. Vadai Ágnes úgy fogalmazott:

Nincs a világnak olyan pontja, ahol a magyarokat egy pedofilsimogató képviselhetné! Ez szégyent hoz Magyarországra és mindannyiunkra. A DK azt követeli, hogy Varga Judit távozzon a közéletből, mert nincs szükség pedofilsimogatókra sem Budapesten, sem Brüsszelben, sem máshol!

A Jobbik – Konzervatívok szerint Varga Judit a köztársasági elnök „cinkostársa”, közleményében az ellenzéki párt úgy fogalmazott:

Fontos megjegyezni azt is, hogy az általa aláírt kegyelmi kérvényt nem más, mint cinkostársa, Varga Judit ellenjegyezte! Varga ezek után nem maradhat a Fidesz–KDNP EP-listavezetője!

Az ellenzéki párt továbbá közölte: „ha Novák Katalin és Varga Judit cselekedete sem von maga után következményeket, az azt bizonyítja, hogy a kormánypártok értékrendje maximum az aberráltsággal összeegyeztethető, a kereszténységgel, a családok, a gyermekek védelmével és a normalitással semmiképpen”.

Hivatalosan még nem jelentette be a Fidesz–KDNP az európai parlamenti listáját, de a sajtóban már korábban megjelent, hogy Varga Judit lesz a kormánypártok listavezetője.

Novák Katalin reagált

A bicskei ügy és az államfő kegyelmi döntése (itt is írtunk róla) a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen is főszerepet kapott, a napirend előtt felszólaló ellenzéki politikusok Novák Katalin lemondását követelték. A köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában az ATV kérdésére válaszolva kijelentette:

Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is.

Azt is mondta, hogy a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilnyilvántartás bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa. Novák Katalin kifejtette: van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően szerinte természetes, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak.

A köztársasági elnök azt is megjegyezte, hogy egy olyan politikai kampány zajlik, amely rengeteg valótlan állítást tartalmaz, valamint minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, de az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően határozni.