Novák Katalin újabb kegyelmi döntése került nyilvánosságra

2024.02.07. 16:18
A dokumentumok alapján egy bíróságon takarított a nő, aki titokban rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket. A nőt elítélték, de Novák Katalin élt kegyelmi jogkörével.

A Kaposvári Járásbíróság 2022 januárjában ítélt börtönre egy nőt, aki egy bíróságon volt takarító. Az anonimizált dokumentumok szerint a nőt a felvételi beszélgetésen tájékoztatták, hogy bizalmas a munkája, majd letette az igazságügyi alkalmazotti esküt. A feladatai közé tartozott az irodák, folyosók, mosdók takarítása, valamint segített a büntető-, szabálysértési, polgári, végrehajtási ügyek irodai dolgozóinak postázási tevékenységében, postabontásban, iratválogatásban, iratok postázásra előkészítésében, iratok borítékolásában és kézbesítésében, megyei postajárat útján.

A hvg.hu bukkant a dokumentumokra, amelyek alapján a nő a bírók asztalán átkutatta az iratokat, és le is fotózta azokat mobiljával. Az ítélet több ilyen esetet is felsorolt. A nő elismerte bűnösségét, de vallomást nem tett.

Az elsőfokú ítélet szerint a bíróság súlyosító körülményként értékelte a folytatólagos elkövetést, valamint azt, hogy igazságügyi alkalmazottként bizalmi állásából adódó lehetőséggel visszaélve követett el bűncselekményt igazságszolgáltatási szervnél. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a nő beismerő nyilatkozatát, megbánó magatartását.

A közbizalom megrendítésére alkalmas

Az ítéletben arról lehet olvasni, hogy a bíróságok működésébe vetett közbizalom megrendítésére a cselekmény kifejezetten alkalmas, hiszen a bíróságokon folyó akár büntető-, akár polgári ügyekben érintett személyek joggal várhatják, hogy adataikhoz és az ügyek adataihoz illetéktelen személy ne férjen hozzá, sem puszta kíváncsiságból, sem más nem ismert célból, hogy ügyük és személyes adataik a bíróságon illetéktelenek számára hozzáférhetetlenek legyenek.

A nőt 1 év 10 hónap börtönre ítélték folytatólagosan elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt, emellett három évre a közügyektől is eltiltották, valamint örökre eltiltották attól, hogy állami szervnél, „de kiemelten bíróságon, ügyészségen, rendőrségen” dolgozzon. Az ügy később másodfokra került, a Kaposvári Törvényszék helybenhagyta az ítéletet.

Az eset a Kúriát is megjárta, ahol fenntartották az első és a másodfok határozatát, de a hvg.hu szerint az indoklásból kiderült, hogy ekkorra már kegyelmet kapott a nő: „A köztársasági elnök 2023. február 7. napján meghozott – az igazságügyi miniszter által 2023. február 9. napján ellenjegyzett – KEH/443-7/2023. számú határozatával a terhelttel szemben kiszabott büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 2 évi próbaidőre felfüggesztette.”

Novák Katalin lemondását a bicskei pedofilügyben hozott kegyelmi döntésének nyilvánosságra kerülése óta követeli az ellenzék. A köztársasági elnök leszögezte, hogy „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”.