Gyárfás Tamás: Életemben ekkora ütést nem kaptam

2024.02.09. 09:52
Csütörtökön elítélte a bíróság Gyárfás Tamást a Fenyő-gyilkosságban való részvétele miatt, majd az ügyész már a letartóztatását kezdeményezte. Hosszú órákon át tartott az ítélet ismertetése, ami hatalmas ütésként érte az úszószövetség egykori elnökét. Az ügy elsőrendű vádlottját az évekkel ezelőtt előkerülő hangfelvételek miatt is ítélte el a törvényszék, ahol két részlet egybemosódott.

Először nyilatkozott a csütörtöki ítélethirdetés után Gyárfás Tamás, ami saját bevallása szerint is megbélyegezte az eddigi munkásságát:

„Életemben ekkora ütést nem kaptam. A bírói ítélet számomra olyan volt, mint egy atomcsapás. Micsoda ellentmondás! A tárgyalóteremből végül úgy jöttem ki, hogy Póta Péternek hálás vagyok, hiszen az ügyész azt kérte, hogy azonnal kezdjem meg fegyházbüntetésem letöltését. A súlyos ítéletet hozó bíró azonban közölte, hogy esetemben nem kell tartani a szökéstől, hiszen arra korábban is módom lehetett volna, azt sem tartja indokoltnak, hogy nyomkövetőt kapjak, vagy lakhelyelhagyási tilalmat rendeljen el. Méltatta eddigi hazai és nemzetközi eredményeimet… Az elsőfokú ítélet a másodfokú meghozataláig megbélyegzett, porig lesújtott, ennek ellenére a bírónak a tárgyalóteremben köszönetet mondtam.”

Az Indexnek küldött írásos nyilatkozata végén az úszószövetség volt elnöke hozzátette, várják írásban az ítéletet, amelynek alapján elkészülhet a fellebbezés, amiről ki tudja, mikor döntenek.

Egy egész napot felölelt a Fenyő-gyilkosság elsőfokú ítéletének indoklása. A szigorú biztonsági ellenőrzések után Póta Péter még reggel kilenc előtt kihirdette a döntését, amit késő délutánig indokolt az ügy résztvevőinek. A verdikt szerint Gyárfás Tamást hét évre, míg Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. A döntés azonban nem jogerős, mert az ellen az ügyészség és a vádlottak is fellebbeztek. 

Gyárfás Tamás még azelőtt, hogy bejelentette volna a fellebbezését, közölte a bíróval, hogy az ítélet minden tekintetben megalapozatlan. Folytatás így várhatóan a Fővárosi Ítélőtáblán lesz, az egyelőre kérdéses, hogy mikor.

Az ügyészség szerint Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg vetélytársát. Tasnádi a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a feladatot. Emiatt Gyárfás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Portik Jozef Rohácnak adta ki a feladatot, aki végre is hajtotta a gyilkosságot.

Póta Péter csütörtökön a már 2018-ban felbukkant hangfelvételek alapján is bűnösnek mondta ki Gyárfás Tamást. Az indoklás szerint Gyárfás Tamás megerősítette Portik Tamás szándékát Fenyő János 26 évvel ezelőtti meggyilkolásában. A bíró kiemelt példaként idézte Portik szavait: „Szétbasszuk? Erre te azt mondtad, hogy igen.” Póta Péter úgy ítélte meg, hogy Gyárfás Tamás nem tiltakozott, hanem széttárta a karját, ezzel rábólintott Portik szándékára. A két mondat azonban nem egyidőben hangzott el, hanem azok más kontextusban, két és fél hónap különbséggel szerepeltek a hanganyagok leirata szerint. 

Az ötéves tárgyalássorozaton a nyilvánosság előtt lejátszották a Portik Tamás által felvett hangfelvételeket, amelyeket a Nemzeti Nyomozó Iroda hangban és írásban is biztosított. A hangfelvételeket húsz évvel ezelőtt rögzítette Portik Tamás, azt viszont máig vitatja a másodrendű, hogy erre őt más kérte fel, és nem önszántából tette.

P.: Én mutattam és kérdeztem tőled, hogy mi legyen az emberrel? Szétbasszuk? Erre te mondtad, hogy igen. Ne-, nem én tettem (?)ilyeneket, most nehogy kitaláld a végén,

G.: (közbeszól) Én, én, ezt úgy emlékszem, akkor, hogy-

P.: -és te mondtad nekem, hogy külön, hogy nem érted, hogy miért, de tönkre akarja tenni, el akarja venni tőled a tévét, stb.

G.: Így van.

P.: Kivoltál. Látszik rajtad-, látszik rajtad most, hogy például olyan pályán vagy, hogy az gusztustalan. Látszik az arcodon, látszik, hogy- Hát, a má',olyan gusztustalan, hogy pozitív értelemben, gusztustalanul jó pályán vagy, arra értem. Látszik rajtad a megjelenéseden, jól nézel ki, nyugodt vagy, kiegyensúlyozott.

G.: (gúnyosan) Mert te megoldottad.

Ezek a mondatok a 2004. február 7-én felvett kazettákon voltak, majd következett egy másik hanganyag, amit Portik két hónappal később rögzített és, ami a vád szerint terhelő volt, mindkét félre tekintve:

G.: Majd eljöttél legközelebb és azt mondtad, hogy ö, ha ezt úgy oldjuk meg, hogy. És így csináltál, az öö, az is megoldás? Erre én széttártam a-, én nem tiltakoztam, de nem erősítettem és nem cáfoltam, és erre te azt mondtad, hogy te kurva okos vagy.

P.: Én okos vagyok?

G.: Te mondtad nekem.