Óriási változás a honvédségnél: most először kapnak meg egy új eszközt

2024.02.09. 09:39
Csütörtökön Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC–390 típusú katonai szállító repülőgépe, amely még ebben az évben megérkezik Magyarországra. Ezzel a Magyar Honvédség újabb képességgel bővül a katonai légi szállítás terén – közölte a honvédelmi tárca.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írták: „Minden haderő alapvető igénye a mobilitás, amely a szárazföldi szállítás mellett egyre nagyobb mértékben teszi szükségessé a légi szállítás fejlesztését. A logisztikai feladatok összetettsége és bővülése indokolja a kor színvonalának megfelelő, nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállító repülőgépek alkalmazását.”

Megjegyezték azt is, hogy a honvédségnél hasonló képességgel rendelkeztek korábban az AN–26-os katonai szállító repülőgépek is. Ezeket a sok évtizedes múltra visszatekintő, még a szovjet korszakból származó gépeket viszont pár évvel ezelőtt kivonták a hadrendből, és mostanáig nem történt meg a pótlásuk (korábban ebben a cikkben írtunk részletesen róluk).

Most a braziloktól vásárolt két Embraer KC–390 léphet a helyükbe. A tárca közleménye szerint „a KC–390 típussal a Magyar Honvédség a katonai légi szállítás terén eddig nem látott képességek birtokosa lesz”.

Az akár 26 tonna hasznos terhet is szállítani képes repülőgép magyar változata alkalmas lesz légi utántöltésre, precíziós, légi teherdobásokra, valamint intenzív ellátásra szoruló betegek/sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is

– írták, hozzátéve: „a gép sikeres első levegőbe emelkedésével kezdetét vette a légi tesztek sorozata, ezzel egy időben pedig már tart a Magyar Honvédség szakembereinek képzése is az EMBRAER képzési központjában, hogy a 2024-ben Magyarországra érkező technikát felkészülten fogadhassák”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úgy értékelte a fejleményeket pénteki Facebook-posztjában: „Magyarország biztonsági érdeke egy erős, jól felszerelt, modern honvédség!  Az Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe kulcsfontosságú eleme lesz a magyar haderőnek”.

A KC–390 mellett egyébként a magyar légierőnél most is hadrendben van több szállítógép: ezek közé tartozik a 3 darab C–17-esük, a két darab Airbus A319–100-uk, valamint a két darab Dassault Falcon 7X-ük (bár az utóbbi két típust a legtöbb esetben nem éppen katonai célokra szokták használni).