Sok mentésirányító már a felmondását fontolgatja

2024.02.09. 06:51
A fővárosba vidéki mentésirányítókat vezényelnek, hogy a hétvégén fogadják az ügyeleti hívásokat. Sokan közülük már a felmondásukat fontolgatják, mert „elérték a teljesítőképességük teljes határát”.

Az új ügyeleti rendszer február 1-jén Pest vármegyében is élesedett. Az indulás utáni első hétvégén kiugróan sok, majdnem kétezer hívás érkezett a 1830-as ügyeleti telefonszámra, ebből több mint ötszázan „kipróbálási céllal” tárcsázták a számot.

A hívások nagy részében pedig csak valamilyen egészségügyi jellegű információra volt szüksége a telefonálónak, amit az Egészségvonal közreműködésével megkaptak. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is megerősítette, hogy volt olyan, amikor egyszerre harmincan hívták orvosi tanácsért az ügyeletet. 

Az RTL Híradó most megtudta, a hívások fogadását az előttünk álló hétvégén átvezényléssel oldja meg a mentőszolgálat. Egy név nélkül nyilatkozó vidéki mentésirányító elárulta, hogy muszáj Budapestre menniük, mert nincs más opció. Elmondta azt is, hogy emiatt már sokan felháborodtak, és a felmondásukat fontolgatják.

Elértük a teljesítőképességünk teljes határát, tehát fáradtak vagyunk, kevesen vagyunk, a családunkkal nem tudunk lenni, nem tudunk helytállni otthon, úgy érezzük, hogy ez kivitelezhetetlen, ezt nem vállaljuk. Mind az egészségünk, mind a családunk, mind az életünk megy rá 

– fogalmazott az illető a telefonban.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is reagált

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége úgy tudja, mind a 18 megyei mentésirányító központból 2-2 embert rendeltek szombatra és vasárnapra is a fővárosba. Ez összesen 72 vidéki mentésirányítót jelent. Egyik képviselőjük elmondta: 

Olyan utasítás is elhangzott, hogy az sem probléma, ha az egyik 24 órás szolgálatból lelépve mennek át a mentésirányító bajtársak a másik 24 órás szolgálatba. Ennek az árán is meg kell oldaniuk. Ezt látni kell, hogy abszolút jogellenes.

A szakszervezet szerint az átvezénylés nem megoldás a munkaerőhiányra, hanem inkább megfelelő munkakörülményeket, bérezést, béren kívüli juttatásokat kellene teremteni a dolgozóknak. Az RTL kérdéseire a mentőszolgálat azt a választ adta, hogy

kilenc vidéki munkatárs néhány napos, egyszeri összevonásáról van szó, ami képzési, összehangolási célokat szolgál. 

Mint ismert, a múlt héten mérföldkőhöz érkezett az alapellátási ügyeleti rendszer átalakítása, február 1-jével Pest és Fejér vármegye is váltott az egy évvel ezelőtt bevezetett új koncepcióra. Ezzel a teljes vidéken megtörtént az átállás, és már csak a főváros maradt hátra. Az alábbi cikkünkben áttekintettük, hova fordulhatnak most a betegek, és mire számíthatnak a budapestiek.