Orbán Viktor kijelentését intellektuális zavarodottságnak nevezte egykori minisztere

2024.02.09. 09:34
Pálinkás József Facebook-oldalán tett közzé egy kritikus hangvételű bejegyzést Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosító javaslatáról, amelyet a pedofilügyben kirobbant kegyelmi vitában nyújtott be. Az első Orbán-kormány oktatási minisztere szerint az erkölcs és a kultúra hiányát a jog nem tudja pótolni.

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a bicskei pedofilügyben adott köztársasági elnöki kegyelemről kijelentette, hogy „Novák Katalinnak és Varga Judit igazságügyi miniszternek – sőt az egész apparátusuknak – nem volt elegendő morális és kulturális tartása, képzettsége és helyzetmegítélése.”

Az első Orbán-kormány oktatási minisztere szerint a legújabb fejlemények alapján nem lehet kizárni, hogy a két politikus külső nyomásra cselekedett, ami még súlyosabb politikai, morális és kulturális felelősségeket vet fel. 

Pálinkás József rémületesnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki bejelentését, amely szerint „most nem jogászkodni kell”, és „a pedofiloknak nincs kegyelem” .

Komoly kognitív disszonanciára (intellektuális zavarodottságra) utal, hogy az Alaptörvénynek nevezett Alkotmány, azaz egy törvény módosítása szerinte nem jogi aktus. Akkor mi? Kérdezhetnénk. Másrészt a pedofilok bűnsegédeinek van kegyelem? Eddig volt kegyelem? Ha súlyos morális és kulturális hiba történt, azt talán nem jogszabály-módosítással kellene kezelni

– fogalmazott a volt Új Világ Néppárt elnöke.

Hozzátette, hogy „a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter morális és kulturális hiányosságai azzal nem orvosolhatók, ha az Alkotmányban megneveznek egy vagy néhány bűncselekményt, amelyek elkövetői nem részesülhetnek kegyelemben”.

Pálinkás József szerint a kormány felelőssége, hogy a közállapotok idáig jutottak. Az akadémikus úgy látja, hogy „a polgárok egy kellően széles, szilárd erkölcsű, intellektuálisan szuverén, hiteles csoportja” hozhatja el a változásokat a 2024-es választásokra.

Gulyás Gergely és Kocsis Máté is reagált az alkotmánymódosító javaslatra

Ahogy az Index beszámolt róla, Orbán Viktor csütörtökön közölte, hogy a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújtott be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést”.

A kormányfő bejelentése azután érkezett, hogy nagy felháborodást keltett Novák Katalin kegyelmi döntése a bicskei pedofilügyben. Az ellenzék azóta a köztársasági elnök lemondását követeli.

A pedofilügyre Gulyás Gergely is reagált azóta.

Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor kormányfő bejelentése után a Hír TV-nek.

A miniszter elmondta, egy konkrét esetben egy ezzel kapcsolatban kialakult vita miatt érezték feltétlenül szükségesnek, hogy a kormány egyértelművé tegye és az alkotmányban rögzítse, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén ne legyen lehetőség arra, hogy a köztársasági elnök kegyelmet gyakoroljon.

„Ez hozzájárul ahhoz, hogy mindenki egyértelműen, világosan és tisztán lássa a kormány büntetőpolitikai céljait és azt, hogy ha valaki a gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, az semmilyen kegyelemben nem részesülhet” – fogalmazott a miniszter.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában beszélt arról, fontos, hogy az alkotmánymódosításban rögzítsék, nincs mentség és kegyelem azoknak, akik gyermekek sérelmére követnek el bűncselekményt.