„Nem koporsót akarunk, hanem életet!” – Tüntetnek a magyar gazdák Záhonynál

2024.02.09. 18:17
Brüsszel elleni demonstrációt szervezett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a záhonyi határátkelő közelében. A 4-es főúton több száz méteren át sorakoznak a résztvevők vezette traktorok és autók. A tüntetők között Somogy, Heves és Szolnok vármegyei gazdák is vannak.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke a demonstrációt megnyitó beszédében elmondta, hogy „az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-termékek nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is”.

A nyugat-európai gazdák küzdelme Brüsszellel, sokszor a saját kormányukkal szemben is, jelzi a probléma súlyát. A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket

– idézi a beszédet a Szon.hu.

Rácz Imre közölte, hogy a közös fellépés érdekében folyamatos az egyeztetés a V4-es és más európai érdekképviseletekkel.

„A magyar kormány biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Például 23 ukrán termékre teljes tilalmat hirdettek, a nemzeti kiegészítő forrásokat az EU-s előírások maximális mértékére emelték, ezzel sokkal több kis gazdaság részére biztosítva támogatási lehetőségeket” – sorolta a NAK vármegyei elnöke, utalva a német gazdák helyzetére.

Rácz Imre megemlítette továbbá a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylését, illetve az őstermelők és családi gazdálkodók adókedvezményeit is.

A magyar gazdák elutasítják az ukrán élelmiszerek korlátlan behozatalát

A helyszínről tudósító Szon.hu-nak Bori Vilmos, a beregi gazdálkodókat összefogó vásárosnaményi gazdakör vezetője elmondta, hogy a gazdák határozottan elutasítják a brüsszeli intézkedést, amellyel egy évvel meghosszabbítanák az ukrán mezőgazdasági termékek „korlátozás nélküli behozatalát”.

Kemény fellépésre van szükség az Ukrajnából az unióba érkező áruk mozgására vonatkozó szabályok változása érdekében

– jelentette ki.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a demonstráción tartott beszédében emlékeztetett, hogy a magyar gazdák már tavaly szeptemberben jelezték az „ukrán gabona beáramlásának problematikáját”.

„Brüsszelben nem az ukrán kistermelők érdekeit képviselik, hanem az Ukrajnában működő multinacionális cégekét” – erősítette meg.

A felszólalások sorát Jakab István, a Magosz elnöke zárta.

Mi nem koporsót akarunk, hanem életet! A magyar gazdák azt akarják csinálni, amihez értenek, és amiből képesek megélni és eltartani családjaikat! Dolgozni szeretnének, de a brüsszeli döntéshozók és a nyugati háttérhatalmak ezt nem engedik

– szögezte le Jakab Zoltán.