Az LMP nem tudja értelmezni, amit Karácsony Gergely mondott

2024.02.10. 13:22
Karácsony Gergely főpolgármester kampánynyitót tartott, amelyben többek között a „köztársaságpárti” koalícióról beszélt. Az LMP ezt nem tudja értelmezni.

Karácsony Gergely szombati, budapesti kampánynyitóján kijelentette, hogy büszke a „köztársaságpárti szövetségre”. Barabás Richárd újbudai alpolgármester kérdésére, hogy mit jelent köztársaságpártinak lenni, a főpolgármester kifejtette: a köztársaság nem egyszerűen államforma, „a köztársaság azt jelenti, hogy jól bánunk egymással, politikai közösséget alkotunk, hogy úgy bánunk egymással, ahogy a saját családtagjainkkal szeretnénk bánni. Látva azt a vergődést, amit a magyar politika csinál, kiradírozták az alkotmányból a köztársaság szót, száműzték a köztársaság gondolatát, ezért fontos, hogy Budapest köztársaság maradjon. Ez a gondolat az, amiért érdemes nap mint nap küzdeni”.

Kijelentésének egyébként később a közösségi oldalán külön bejegyzést is szentelt a főpolgármester.

LMP: Főpolgármestert, nem államformát választunk

A zöldpárt így kommentálta Karácsony Gergely szavait:

Az LMP szerint júniusban főpolgármestert és nem államformát választunk, ezért a magunk részéről a »köztársaságpárti« koalíciót nem tudjuk értelmezni. Azt ugyanakkor gondoljuk, hogy valaki nem lehet egyszerre a köztársaság őre, és minősítheti árulónak azt, aki el mer indulni egy választáson. Ezért az LMP által is támogatott újbudai önkormányzati képviselőjelölt szavait inkább figyelmen kívül hagyjuk.

Az LMP sajnálattal veszi tudomásul, hogy a főpolgármester „a zöld ígéretek sorát 2019 után újra megígérte, mutatva, hogy az elmúlt években nem történt semmilyen érdemi előrelépés. A járatritkítás városvezetésének zöld ígéretei nem komolyan vehetőek. Karácsony Gergely az elmúlt években végzett munkájával nem számolt el, a régi idők módszereit használja, és a régi pártok jelöltje”.

Az LMP nem állt be Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége mögé, a párt Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkárral tárgyal az indulásról.