Újabb bejegyzéssel üzent az eutanáziáért küzdő Karsai Dániel

2024.02.10. 08:18
Kitartóan küzd Karsai Dániel alkotmányjogász, a gyógyíthatatlan halálos beteg férfi, hogy elérje célját, mégpedig a méltóságteljes, kegyes halált.

Újabb, 37. Facebook-bejegyzéssel jelentkezett Karsai Dániel POST MORTEM sorozatával, amit az aktív eutanázia engedélyezése miatti harca részeként indított. Most Ottlik Géza: Iskola a határon, 20. fejezet, 10. bekezdéséből idéz:

„Ha az embernek nincs egyebe, csak baja, akkor ezt semmiféle meggondolással nem küszöbölheti ki az életéből, amely nem tűri a vákuumot.”

Kedvenc regényem az Iskola a határon. Minden évben egyszer legalább elolvasom

– írja az ALS-es, teljes izomsorvadással járó betegséggel küzdő alkotmányjogász.

Mint írja, minden évben elolvassa a művet és minden életszakaszában újabb és újabb rétegek tárulnak fel előtte. A mostani olvasáskor találta a – számára – gyönyörű mondatot, amely tökéletesen megvilágítja az életvégi döntésekhez való jog hátterét.

Az Iskola a határon egyike azon számos oknak, ami miatt imádok magyar lenni. Ez a mondat minden nyelven nagyon szép lehet, de csak magyarul tökéletes

– fogalmazott Karsai Dániel.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén nemrég elutasította az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel öccsének, Karsai Péternek a kezdeményezését, amely az eutanázia kérdését bocsátotta volna népszavazásra.

A gyógyíthatatlan beteg Karasai akkor a következőket posztolta: „higgadtan, de nagyon eltökélten megyünk tovább. Az élet jog, de nem kötelesség. Az életvégi döntésekhez való jog viszont az emberi méltóságból fakad.”