Karácsony Gergely: Budapest ki akar szakadni ebből a rendszerből

2024.02.12. 17:19
Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán erkölcsi mércéről és hatalmi számításokról ír, a fennálló rendszerből pedig kiléptetné Budapestet. A jelenlegi helyzetről II. János Pál pápa szavai is eszébe jutottak.

„A mindent felülíró hatalmi számítás megszünteti, kiöli az erkölcsi mércét” – állapította meg Karácsony Gergely közösségi oldalán írt bejegyzésében, megállapítva, hogy szemünk előtt feslik fel annak a rendszernek a lényege, melyben a hatalmi és az ezzel összefonódó gazdasági érdekek érvényesítésének legfőbb eszköze a manipuláció, a fenyegetés, a lejáratás, a propagandával összekapcsolt titkosszolgálati működés, és az erre költött közpénzmilliárdok.

Hogy a fennkölt szavak szuverenitásról, családvédelemről csak maskaraként szolgálnak a személyes hatalom és a személyes vagyon gyarapításához.

„Mindez Budapest vezetésének elmúlt években szerzett tapasztalata. A főpolgármester úgy látja, ha a rendszer valódi lényege elkezd felfesleni, még több manipuláció, még több lejáratás, még több fenyegetés jöhet. A kormányoldal jó ideje készül már Budapest ellen” – tette hozzá.

„Mit kell tenni annak érdekében, hogy ne ennek a feslett rendszernek a politikájáról szóljon az életünk, hanem a politika szóljon végre az életünkről” – tette fel a kérdést.

Karácsony Gergely közölte, hogy A Budapest köztársaság nem az országból akar kiválni, dehogy, de ebből a rendszerből igen. Mert igenis ez fakad a nemzet fővárosának szerepéből.

„Budapesten a hatalom gyakorlása során a közösség érdeke, nem pedig az egyéni részérdekek szolgálnak iránytűként. Hogy itt a méltóság egyenlősége mindenkit megillet. Budapesten nem egyik vagy másik politikai oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon” – tette hozzá.

Ebből szerinte az következik, hogy közösen kell követelni a közvetlen köztársaságielnök-választást. A rendszer lényegéből fakad, hogy enélkül csak olyanok kerülhetnek oda, akik nem tudják a nemzet egységét kifejezni.

A közös kiállás a közvetlen köztársaságielnök-választásért éppen a nemzet egysége melletti kiállás is, azt jelenti, hogy a hatalom emberei helyett az emberek hatalma mellett állunk ki.

„Ahogy egymással bánunk, az a hazánk, az a mi városunk” – folytatta írását. Véleménye szerint a köztársaságot a rendszer ki akarja radírozni az életünkből. A lemondással kapcsolatos üggyel párhuzamot vonva a politikus a bejegyzése végén Szent II. János Pál pápát idézte: „Ne féljetek!”. Hozzátéve: amikor először tért vissza a már szabad Lengyelországba, azt mondta: „A történet most kezdődik. Szabadok vagytok, választanotok kell!”

Amint ismert, a közvélemény nagy többsége nem értett egyet azzal az elnöki döntéssel, amellyel Novák Katalin elnöki kegyelemben részesített egy pedofília ügyében kényszerítés vádjával elítélt bűnelkövetőt. A köztársasági elnök hivatalosan is benyújtotta lemondását, de az ügyben még igazságügyi miniszterként közreműködő Varga Judit is lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról. Utóbbi lemondása azt is jelenti, hogy a júniusi európai parlamenti választáson nem ő lesz a Fidesz listavezetője. Hogy akkor ki lehet, arról itt olvashat.