18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megszólalt a bicskei gyermekotthonban történt zaklatás áldozata – ilyen ember volt K. Endre

2024.02.12. 06:44
Moskovics Judit, aki 2016-ban készített riportot a bicskei gyermekotthonban történt zaklatásokról, Novák Katalin kegyelmi döntése után (de még az elnök lemondása előtt) újra leült beszélgetni az egyik áldozattal és két volt nevelővel.

A bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok többsége nagyon rossz állapotban van. Van közöttük olyan, aki mára hajléktalan lett, más pszichés problémákkal, szenvedélybetegséggel küzd.

ŐK MESÉLTÉK EL, MILYEN EMBER IS VOLT ÉS MIT IS TETT VALÓJÁBAN A SZABADON ENGEDETT K. ENDRE.

A most 29 éves Pop Mert Julián a bicskei gyermekotthon lakója volt. Ő 13 éves volt, mikor az igazgató először molesztálta. Bárnai Árpád a gyerekotthon nevelője volt öt éven keresztül, Schmidt Erika pedig élménypedagógusként dolgozott az intézményben.

„Mindenek felett áll az intézet jóhíre”

Az RTL Házon kívül című műsorában látható – még Novák Katalin lemondása előtt rögzített – beszélgetésben Bárnai Árpád nevelő úgy emlékezett vissza K. Endrére, mint közkedvelt pedagógus, aki rendezvényeket és utazásokat szervezett a gyerekeknek. Ugyanakkor nagyon meg akart felelni az igazgató elvárásainak, aki a zaklatások felszínre kerülése előtt a „mi egy család vagyunk és én megvédelek titeket” narratívát hirdette.

Mindig azt sugallták, hogy mindenek felett áll az intézet jóhíre, nem fért bele, hogy a gyerekek rosszat mondjanak az otthonról. De az belefért, hogy az igazgató megüssön egy gyereket büntetésből

– idézi a volt nevelőt az RTL.

A nevelő felidézte azt is, hogy Endrével egyszer nagyon összeveszett, kiabált is, és akkor Endre azt kérte, hogy senkinek se beszéljen a hallottakról. Schmidt Erika elmondta, hogy mikor egy ott dolgozó pszichológussal és egy irodai dolgozóval megpróbáltak segíteni az áldozatoknak, és közölték az igazgatóval, hogy tenni fognak valamit az ügyben, az csak annyit válaszolt, hogy

köszönöm szépen, hogy ezt elmondtátok.

Ezután azt kezdte terjeszteni a gyerekek körében, hogy „a szeretett János bácsit támadás éri”.

Bárnai Árpád később magától távozott az intézményből, Schmidt Erikát nem hívták többet foglalkozásokat tartani, egy másik segíteni próbáló kollégát pedig kirúgtak.

Mikor aztán 2016 őszén az egyik áldozat öngyilkos lett, Pop Mert – aki már három éve nem lakott az otthonban – bement a rendőrségre, és feljelentette az igazgatót. Schmidt Erika szerint K. Endre ekkor már azon dolgozott, hogy ne derüljön ki az igazság.

A GYEREKEK ÁLLÍTÓLAG AZT MONDTÁK, HOGY MEGKERESTE ÉS MEGFENYEGETTE ŐKET, HOGY MARADJANAK KI A DOLOGBÓL.

Az igazgatót 8 év börtönre ítélték legalább 10 kiskorú és fiatalkorú gyerek ellen elkövetett szexuális erőszak és visszaélés miatt, az igazgatóhelyettest pedig kényszerítés és vesztegetés miatt ítélte el jogerősen a bíróság.

Az egyik áldozat örül, hogy Novák Katalin lemondott

Szintén az RTL-nek szólalt meg az egyik áldozat, már Novák Katalin lemondása után, és azt mondta: „szívből örül” annak, hogy a köztársasági elnök így döntött.

Hozzátette: akkor lenne nyugodt, ha a kegyelemmel kiengedett igazgatóhelyettes soha többé nem foglalkozhatna gyerekekkel.