Egyik tanácsadója megakasztaná Novák Katalin lemondását, így tartaná pozíciójában az elnököt

2024.02.12. 11:08
Skrabski Fruzsina, aki tagja a távozó köztársasági elnök tanácsadó testületének, Novák Katalin lemondása után tette közzé felhívását.

„Mindenki írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne fogadja el Novák Katalin lemondását! Akkor a gesztus megvolt, de mi visszakértük” – kéri Facebook-oldalán Skrabski Fruzsina.

Korábbi cikkünkben részleteztük a vonatkozó szabályt: a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény értelmében az államfő az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez azonban szükség van az Országgyűlés elfogadó nyilatkozatára is. A parlament tizenöt napon belül kérheti az államfőt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha az elnök elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.

Skrabski Fruzsina felhívása előtt megosztotta Novák Katalin lemondóbeszédét is azzal a kommentárral, hogy: „Ilyen erő és méltóság kevesekben van! Nemcsak egy csodálatos elnököt veszítettünk, hanem az összetartásunk és szeretetünk erejét is. Lehet mindent mérni, de nem a mérésekkel nyert a jobboldal, hanem az igazsággal, az összetartással, az egymás iránti bizalmunkkal…”