Zacher Gábor szerint túl nagy szigor övezi a marihuánát és az energiaitalokat

2024.02.12. 07:00
Zacher Gábor sürgősségi főorvos a Mutasd magad! című műsorban a marihuána és az energiaital – szerinte – túl szigorú megítéléséről fejtette ki gondolatait.

Zacher Gábor az energiaitalokat övező szkepticizmussal kapcsolatban elmondta, hogy ezek az italok szerinte nem rosszabbak a kávénál vagy a kólánál, mivel a doboz oldaláról ezeknél is pontosan lehet tudni, hogy mit tartalmaznak.

Hozzátette, hogy az interneten bármilyen összetevőnek utána lehet nézni. Véleménye szerint napi egy doboz minden további nélkül beleférhet, csak oda kell rá figyelni, hogy az egy doboz tényleg egy doboz legyen.

Nem az extremitásokból kell kiindulni, hanem itt is arról szóljon a dolog, hogy magyarázzuk el a gyereknek, hogy 14 év alatt ne, de 14 és 18 év között egy doboz energiaital, nagyjából 80 milligram koffein semmilyen káros hatással nem bír. Ja, és tanuljunk meg egy fontos mondatot: egyet igyál. Ennyi

– fejtette ki Zacher Gábor.

A marihuána legalizálása is szóba került a műsorban. Zacher Gábor felhívta a figyelmet: ő sosem mondta, hogy legalizálni kellene, ugyanakkor valamilyen enyhítésre szükség lenne megítélése szerint. A főorvos úgy gondolja, első lépésként orvosi szinten kellene legalizálni a marihuánát.

Ma már ugye a marihuánát kívülről-belülről ismerjük. (...) Ma már orvosi szempontból bizonyított, hogy a benne lévő vegyületeknek pozitív orvosi hatásuk van

– mondta.

Második lépésként Zacher Gábor a marihuána dekriminalizálását látná fontosnak, miután Magyarországon az évi nyolcezer kábítószeres ügynek a fele ezzel kapcsolatos, melyek közül nagyon sok csak arról szól, hogy valaki zsebében találnak egy minimális mennyiséget belőle.

Nem az évezred bűnügyei. És alapvetően ezt kellene kivenni esetenként a büntethetőségből

– idézi Zacher Gábort az interjút szemléző Blikk. A teljes adás alább meg is tekinthető: 

A főorvos a közelmúltban az úgynevezett „okosdrogok” veszélyeire hívta fel a figyelmet.