Két nap alatt két halálos lakástűz történt

2024.02.13. 21:48
A katasztrófavédelem két nap alatt két tűzben égett holttestet is talált, mindkét esetben az áldozatok hálószobájában keletkezett a tűz. Az egyik áldozatot a Pest vármegyei Gombán, a másikat a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Anarcson.

Hétfőn kora délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Pest vármegyei Gombán egy elhunyt személyt és egy korábbi tűz nyomait találták meg. Egy járművel vonultak a tűzoltók a Vár utcai száz négyzetméteres családi házhoz, amelynek a hálószobájában volt tűz.

Egy ágy és annak környezete égett korábban, tűzoltói beavatkozásra már nem volt szükség. A tűz keletkezési körülményeinek feltárására tűzvizsgálati eljárás indul.

A tragédiával végződő lakástüzek áldozatai a legtöbbször egyedül élő idős emberek. Egy füstérzékelő hangos sípolással hívja fel a figyelmet a veszélyre, a hasonló esetek a készülék használatával megelőzhetőek lennének – írja a Katasztrófavédelem közleményében.

Egy nappal később

Kedden tizennyolc óra körül érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Anarcson a Vasút utcában két hete nem láttak egy embert, nem érik el, pedig az autója is a ház előtt van.

A száz négyzetméteres családi házba a tűzoltók hatoltak be, majd megtalálták az ott élő középkorú férfi holttestét.

Egy matrac égett korábban, amelytől az épület minden helyisége kormos lett. Az eset pontos körülményeit tűzvizsgálat fogja feltárni. 

Egy égő, vagy akár csak parázsló matrac rendkívül erősen füstöl, ezért a hálószobában különösen fontos az elővigyázatosság. A legjobb megoldás, ha veszünk a hálószobába is füstérzékelőt.