A gyermekvédelmi és gyermekjóléti rendszer megerősítését kéri az LMP

2024.02.13. 13:07
Az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a gyermekvédelmi és gyermekjóléti rendszer megerősítése érdekében.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: a mostani botrány rávilágít arra, hogy komoly kormányzati beavatkozásokra van szükség. Olyan intézkedéseket fogalmaztak meg, amelyek a gyermekek jólétét, biztonságát, egészséges környezethez és neveléshez való jogát biztosítják – mutatott rá.

A kilenc pontból álló országgyűlési határozati javaslatot ismertetve elmondta: sürgősen be kell vezetni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot minden olyan munkakörnél, ahol fiatalkorúakkal, gyermekekkel foglalkoznak, beleértve a nevelőszülőket is.

Kezdeményezik a gyermekvédelmi intézmények normatívájának, az itt dolgozók bérének nagyarányú emelését.

Emellett szükségesnek tartják az egyéb pénzbeli juttatások értékének megőrzését és emelését is. Az LMP a családi pótlék összegét megduplázná és inflációkövetővé tenné – közölte, hozzátéve: a juttatás összege 2008 óta változatlan.

Szigorítani kell azoknak a büntetését, akik a rájuk bízott kiskorúak felé szexuális abúzus szándékával közelednek vagy ilyen értelmű nyilatkozatot tesznek – hangsúlyozta.

Védeni kell továbbá a gyermekeket a káros internetes tartalmaktól, a szexuális, pornográf felületektől, ezért az ilyen felületekhez, applikációkhoz való hozzáférés szigorítását is kezdeményezik – húzta alá, és kitért a tájékoztató programok, figyelemfelhívó, felvilágosító kampányok szerepére is.

Kanász-Nagy Máté kiemelte: a gyermekek védelme a legfontosabb, javaslataik széleskörűen ezt a célt szolgálják, és reményét fejezte ki, hogy – különösen a mostani helyzetben – azokat a kormánypártok is támogatni fogják.

Értékelése szerint az a probléma, ami a köztársasági elnök bukásához vezetett, a gyermekvédelmi rendszerben keletkezett.

Az ügy kirobbanása

Mint arról az Indexen is beszámoltunk: február 10-én délután bejelentette lemondását Novák Katalin köztársasági elnök, és a távozás mellett döntött Varga Judit egykori igazságügyi miniszter is.

A döntés előzménye az volt, hogy Novák Katalin 2023 áprilisában a pápalátogatásra hivatkozva kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit jogerősen 3 év 4 hónap szabadságvesztésre ítéltek, mert segítette az igazgatót, aki molesztálta az intézményben lakó gyermekeket.

A kegyelmi döntés miatt az ellenzék napok óta Novák Katalin lemondását követelte, a DK levelet írt Ferenc pápának, és úgynevezett méltatlansági eljárást kezdeményezett. Ugyancsak Varga Judit lemondását követelték ellenzéki pártok mellett civilek is, mivel ő volt az, aki anno még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte az államfő kérelmét. 

Orbán Viktor miniszterelnök pár nappal később bejelentette: Alaptörvény-módosítást kezdeményezett, azóta pedig már a javaslat is megjelent. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: támogatják a módosítást, megjegyezte továbbá, hogy „jó lenne tudni, mi állt az államfő kegyelmi döntése mögött”.

Ezután Novák Katalin mögül sorra hátráltak ki korábbi tanácsadói, így tett Gundel Takács Gábor műsorvezető, Lackfi János költő, valamint Szörényi Levente zenész is. Tomán Szabina üzletasszony ugyan nem jelentette be kilépését, de azt üzente: „nem leszek cinkos”.