Gyárfás Tamás: A történtek ellenére is hiszek az igazságszolgáltatásban

2024.02.14. 08:48
Gyárfás Tamás producer, az úszószövetség volt elnöke a Blikknek adott interjút a Fenyő-gyilkosság ügyében született ítélet után. Gyárfás az interjúban ismét tagadta, hogy bűnös lenne. Hozzátette, a bíróság több bizonyítékát sem vette figyelembe, ezért hisz benne, hogy másodfokon felmentik őt.

Mint megírtuk, csütörtökön elítélte a bíróság Gyárfás Tamást a Fenyő-gyilkosságban való részvétele miatt, majd az ügyész már a letartóztatását kezdeményezte. Hosszú órákon át tartott az ítélet ismertetése, ami hatalmas ütésként érte az úszószövetség egykori elnökét. Az ügy elsőrendű vádlottját az évekkel ezelőtt előkerülő hangfelvételek miatt is ítélte el a törvényszék. Gyárfás Tamás az ítélethirdetés után kedden az ATV Start vendégeként úgy nyilatkozott, szerinte másodfokon felmentik, mert „a semmiért” nem ítélhetik el

Az úszószövetség volt elnöke most a Blikknek adott interjút otthonában. Gyárfás többek között arról beszélt, az ítélet ellenére eszébe se jutott megszökni az országból, továbbra is hisz az igazságszolgáltatásban.

Gyárfás Tamás azt is elmondta, hogy

  • nem bérelt fel senkit, nem bujtott fel senkit és semmilyen gyilkosságnak sem volt bűnrészese.
  • Korábban sosem vetődött fel benne az, hogy elítélhetik azért, „amit nem tett meg”.
  • Eszébe sem jutott elszökni az országból, pedig a vádemelés közben – munkája révén – sokat járt külföldön.
  • Portik szándékára, hogy „szét…szuk”, nem bólintott rá, a beleegyezését a keze széttartásával ehhez nem adta. Elmondása szerint a mozdulat megtörtént, de nem ebben a kontextusban.
  • Szerinte Portik 28 évvel ezelőtt eleve nem is tette fel neki azt a kérdést, „mi legyen az emberrel, szétb…szák-e”. Az viszont tény, hogy Portik a saját kérdésére saját maga válaszolt: „Erre te azt mondtad, hogy igen.”
  • „Portik Tamás a tárgyaláson többször is elmondta, neki az volt a feladata, arra kérték fel, hogy lépre csaljon, csikarjon ki belőlem egy olyan mondatot, hogy én ösztönöztem Fenyő János meggyilkolására”.
  • Habár Tasnádi Péter a hatóságoknak azt vallotta, Gyárfás Tamás őt megkereste, pénzt kapott tőle, de ő nem csinált semmit, csak „lehúzta”, továbbra is jó viszonyt ápolnak egymással. „Tasnádi Péterrel ifjú koromban jóban voltam. Ő barátságos volt, én ehhez igazodtam.”
  • Szerinte a bíróságon számos érvét, bizonyítékát figyelmen kívül hagyták. Erre példa, hogy a  hangfelvételek nem tanúsítják, hogy Portik Tamás „Szét…szuk?” kérésére ő támogatóan megnyilvánult. A másik, hogy a bíróságon Sz. József azt állította, 1997 végén Horváth Tamás üzenetével megkereste őt, és azt mondta, „a dolgok hamarosan realizálódni fognak”. Szerinte ez nem igaz, és a tanú csak rákényszerülhetett arra, hogy így valljon.
  • „Ami a gyilkosságot illeti, senki sem vallott ellenem.”
  • Fel sem vetődött benne, hogy a nagypolitika áll a nyomozás hátterében.

A Fenyő-gyilkosság ügyében született ítélettel kapcsolatban az Index interjút készített Szikinger Istvánnal, az ügyben ugyancsak érintett Tasnádi Péter volt védőjével. A beszélgetés első kérdése, hogy Fenyő János 1998. február 11-i megölését követően milyen nevek merültek fel, akiknek érdekében állhatott leszámolni a médiavállalkozóval. A válasz szerint ebben a körben már akkor ott volt Gyárfás és Portik neve is.