Portik Tamás papucsban és rabruhában jelent meg a Fővárosi Ítélőtáblán

2024.02.14. 12:18
Szigorú beléptetéssel vette kezdetét Portik Tamás és társának tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A Lakatos Csaba elleni merényletkísérlet, valamint a Gyüre József elleni emberölés miatt kell felelniük a tanács előtt, immáron másodfokon. Az ügyben még tavasszal ítélet születhet.

Alig egy héten belül másodjára jelent meg valamelyik bíró előtt Portik Tamás. A múlt héten a Fővárosi Törvényszéken Póta Péter tanácselnök életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, amiért utasításba adta Fenyő János megölését. Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezett, így a döntés nem jogerős. Most szintén egy nem jogerős verdikt miatt, a Lakatos Csaba elleni merényletkísérlet és Gyüre József elleni emberölés okán jelent meg a Fővárosi Ítélőtáblán.

A szerda reggeli tárgyalásra elsőként K. Gábor lépett be a terembe, majd őt követte Portik Tamás. Míg a fehér ingben és farmerban megjelent K. Gábort a büntetés-végrehajtás kommandósai, addig a rabruhás, papucsos Portik Tamást a TEK munkatársai kísérték be a tárgyalóba. Miután a két vádlott leült a nekik fenntartott padra, még az ülés elején jelezte Borbás Virág Bernadett tanácselnök, hogy Portik új kirendelt védője kérvényezte, mentsék fel a kirendeltsége alól, vagy adjanak neki elég felkészülési időt. A tanács a következő ülésig megadja neki a felkészülési időt, így az ügyvéd marad az elsőrendű vádlott mellett.

Miután K. Gábor védőinek indítványait elutasította a tanács, az ügyészség képviselőjének a perbeszéde következett. Az ügyésznő még az elején megjegyezte, hogy Portik Tamás a folyamatos védőcserékkel a másodrendű vádlott jogait sértette. 

A vádbeszéd csaknem egy órán keresztül tartott, a végén az ügyésznő kérte, hogy az ítélőtábla mindkét vádlottat ítélje életfogytig tartó büntetésre. Ez súlyosabb ítélet lenne mindkettejük számára. 

A merényletek

A Fővárosi Törvényszék 2017. június 7. napján kelt és a Fővárosi Ítélőtábla határozatával 2018. január 12. napján jogerőre emelkedett ítéletével Tanyi Györgyöt és társait szabadságvesztés büntetésre ítélte Lakatos Csaba sérelmére az Ügetőn, 1996. november 9. napján elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt. Ehhez az ügyhöz kapcsolódóan a Fővárosi Főügyészség 2019. augusztus 1. napján kelt vádiratában emelt vádat Portik Tamás vádlottal szemben emberölés bűntettének kísérlete miatt, amelyet – a vád szerint – felbujtóként követett el.

A vádirat szerint Prisztás József sérelmére 1996. november 1. napján elkövetett emberölési ügyében a tanúként meghallgatott Lakatos Csaba sértett említést tett a nyomozóknak arról, hogy az emberölés hátterében Portik Tamás állhat, figyelemmel arra, hogy neki állt érdekében megöletni Prisztást. Miután a vádlotthoz ez az információ eljutott, találkozót beszélt meg Tanyi Györggyel, és megbízta, hogy ölje meg a sértettet. Ezt követően Tanyi 1996. november 9. napján a Fiumei úti temető falára felmászva több lövést adott le a versenypálya istállóinál tartózkodó Lakatos Csabára, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd társaival együtt a helyszínről elmenekült.

Az ügyhöz került egyesítésre a Fővárosi Főügyészség 2021. július 21. napján kelt vádirata alapján indult büntetőügy, amelyben Portik Tamást felbujtóként és K. Gábort, a másodrendű vádlottat tettesként emberölés bűntettével vádolta az ügyészség.

Mint megírtuk, a fővárosi főügyész korábbi közleménye szerint Portik Tamás az 1990-es évek közepétől olyan bűnbandát szervezett maga köré, amelyet ő irányított. A tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait. Gyüre József is ennek a csoportnak a tagja volt, de időközben megromlott közöttük a korábbi baráti viszony, ezért Portik Tamás megbízott két másik bandatagot, hogy öljék meg a férfit. A XI. kerületi bérelt lakásánál 1999 áprilisában meg is jelentek, ahol egyikük egy hangtompítós géppisztollyal több lövéssel kivégezte. Ezután az Erzsébet hídról a vízbe dobták a fegyvert, amelyet később hajléktalanok találtak meg a Duna-parton. A sértett holttestére 1999. május 6-án leltek rá.

A Fővárosi Törvényszék bírája 2023. június 16.-án Portik Tamást bűnösnek mondta ki, amiért őt húsz évre, míg K. Gábort 14 évnyi börtönbüntetésre ítélte. A döntés ellen az ügyész és a vádlottak is fellebbeztek, így az ügy másodfokon az ítélőtábla elé került.

Ítélet várhatóan március elején születik a Fővárosi Ítélőtáblán.