Balog Zoltánt csupán egyetlen püspök támogatja

2024.02.15. 09:42
Több püspök is azt kérte Balog Zoltántól, hogy fontolja meg lemondását a zsinati elnöki tisztéről a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt. Steinbach József dunántúli püspök azonban kiállt a korábbi miniszter mellett.

Ahogy arról beszámoltunk, Balog Zoltán püspök kedden titkos szavazás útján bizalmat kapott a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testületének 86 százalékától, így nem mondott le tisztségéről, és maradt pozíciójában. 

Ennek ellenére Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke közleményt adott ki, amelyben azt kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balog Zoltán püspöktől, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről. A Népszava szerint Pásztor Dániel tiszáninneni püspök is azt szeretné, ha Balog távozna. 

Steinbach József dunántúli püspök azonban kiállt a korábbi miniszter mellett.

Szerinte ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is.

Mint megírtuk, Mellár Tamás ellenzéki parlamenti képviselő és a KSH volt elnöke szerdán jelentette be Facebook-oldalán, hogy kilép a református egyházból, mivel nem akar olyan közösséghez tartozni, „amit pedofilvédelmezők vezetnek”.

Kiemelte, sajnálja, hogy Balog Zoltán nem mondott le tisztségéről annak ellenére, hogy beismerte, valóban támogatta K. Endre kegyelmi ügyét. Balogról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.