Árvízvédelmi készültséget rendeltek el

2024.02.16. 14:51
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az illetékes hatóság a Tisza-tó menti védvonalakon péntek reggel hat órától. Várhatóan szombat hajnalban tetőzhet a Tiszta Szolnoknál, de nem csak a Tiszán, további folyóinknál is áradás tapasztalható.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza-tó menti védvonalakon a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság péntek reggel 6 órától, miután a vízszint Tiszafürednél meghaladta a 650 centimétert – írta meg az MTI.

A vízügyi igazgatóság a honlapján azt írta: a Tisza árhulláma jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik, felette apadás, alatta áradás tapasztalható.

A vízállás péntek reggel 7 órakor Kisköre-alsónál 661 centiméter, Szolnoknál 641 centiméter volt.

Tájékoztatásuk szerint a folyó Szolnoknál várhatóan szombat hajnalra éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet, 650 centimétert.

Az Útinform közlése szerint nemcsak a Tisza-tónál van árvízhelyzet, több folyónk is árad.

  • Északi határfolyónk, az Ipoly áradása miatt a Nógrád vármegyei Őrhalomnál a határhídhoz vezető utat, illetve Drégelypalánk és az országhatár közötti utakat lezárták. Kerülni Balassagyarmat vagy Hont felé lehetséges.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Sajó áradása miatt lezárták a Sajókaza és a 26-os főút közötti utat, a Tiszacsege és Ároktő közötti utat, valamint a Kesznyéten és a Sajóörös közötti utat.
  • Csongrád-Csanád vármegyében a Tisza magas vízállása miatt a Csépa és Csongrád közötti összekötőutat mindkét irányból lezárták. A folyón lévő pontonhíd sem üzemel, kerülni a 451-es főúti Tisza híd felé lehet!