Meghalt Jakab Ferenc virológus

BP-6914
2024.02.16. 10:47
Meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője – közölte a Pécsi Tudományegyetem hivatalos közösségi oldalán.

Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi. 46 évet élt.

Jakab Ferenc – aki 2020-ban a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője is volt – többször is nyilatkozott az Indexnek a koronavírus-járvány idején.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban. Kaposváron érettségizett, a Munkácsy Mihály Gimnáziumban, majd orvosi egyetemre felvételizett, de egy pont híján lemaradt, így biológia–kémia tanár szakon kezdte meg felsőoktatási tanulmányait.

Egyetemi évei alatt bekerült az ÁNTSZ virológiai laboratóriumába, és ettől kezdve folyamatosan vírusokkal foglalkozott. Saját bevallása szerint nagy hatást gyakorolt rá a Vírus című 1995-ös amerikai katasztrófafilm.

2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia–kémia szakán, majd hosszú időt töltött víruskutató laborokban Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban. A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán, az Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola hallgatójaként szerezte meg PhD-fokozatát 2005-ben. 2020-ban megszerezte az MTA doktora címet.

A 2020-as koronavírus-járvány idején Orbán Viktor miniszterelnök megbízta a koronavírus-akciócsoport vezetésével. 2020 júniusában Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter őt nevezte ki a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjévé.

2022. július 1-től a PTE innovációs rektorhelyettese volt.

A pécsi polgármester és a volt miniszter is búcsúzik

Péterffy Attila pécsi polgármester közösségi oldalán búcsúzott Jakab Ferenctől. A városvezető bejegyzésében úgy fogalmazott: nemcsak Pécset, hanem egész Magyarországot is hatalmas veszteség érte.

Jakab Ferenc mindig önzetlenül városunk rendelkezésére állt, ha szükség volt szakmai tudására, tanácsaira. Pécs mindig hálás lesz neki a koronavírus-járvány elleni védekezésben végzett munkájáért. Mélyen megrázott halálának híre. Részvétem a gyászoló családnak. Nyugodj békében, Feri

– fogalmazott Péterffy Attila.

Szintén a Facebookon emlékezett meg Jakab Ferencről Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi minisztere. A Széchenyi-díjas onkológus azt írta: Jakab Ferenc igazi bajtárs volt a koronavírus-járvány ideje alatt.


(Borítókép: Jakab Ferenc. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)