Závecz Resarch: Ebben a kerületben a Fidesz vezet, de ellenzéki polgármestert választanának

2024.02.16. 11:59
Zuglóban a legerősebb párt a Fidesz, a helyiek 30 százaléka támogatja. A második hely a 18 százalékon álló Demokratikus Koalícióé, míg a Momentumra a helyiek 8 százaléka voksolna, ezzel a harmadik legerősebb pártnak számítanak a XIV. kerületben – derült ki a Závecz Research felméréséből.

A Népszava beszámolója szerint a többi párt ennél kisebb táborral rendelkezik: az MSZP és a Kétfarkú Kutya Párt 4-4 százalékon, az LMP és a Párbeszéd 3-3 százalékon áll, míg a Jobbik és a Mi Hazánk 1-1 százalékos. A kerületben lakók 26 százaléka párt nélküli.

A felmérésből az is kiderült, hogy a néhány hónap múlva esedékes önkormányzati választáson valamivel kevesebben (70 százalék) mennének el szavazni, mint a két év múlva esedékes parlamenti voksoláson (74 százalék). Kiemelték, hogy mindkét esetben az ellenzéki tábor aktívabbnak bizonyult, mint a kormánypárti.

A biztosan részt vevő, pártok között választók körében a Fidesz 40 százalékon áll, a DK 25 százalékkal a második, míg a Momentum 12 százalékkal a harmadik.

A kutatás kitért a polgármesterjelöltekre is, akik közül a válaszadó zuglóiak 38 százaléka az MSZP-s Horváth Csabára szavazna. A Fidesz–KDNP jelöltjére, Borbély Ádámra a helyiek 31 százaléka adná a voksát, míg Rózsa Andrásra, a Momentum és a Civil Zugló Egyesület jelöltjére 18 százalék.

A biztos elmenő és jelöltet választók körében 45 százalék támogatja Horváth Csabát, 35 százalék Borbély Ádámot és 20 százalék Rózsa Andrást. A helyiek 13 százaléka nem tudott választani a jelöltek közül.