A színvonal csökkenésétől tartanak a kórházakban az új ügyeleti rendszer miatt

2024.02.17. 11:45
Az Országos Kórházi Főigazgatóság elismerte, valóban nőtt a betegforgalom a kórházak sürgősségi osztályán, amióta elindult az ügyeleti rendszer. Meglátásuk szerint azonban országos szinten ez nem jelentős, így konkrét adatokat sem közöltek. Mindeközben Budaörsön és Pomázon is önerőből pótolják az önkormányzatok a megszűnt ügyeleti pontokat.

Február 1-jén indult el Pest vármegyében az új ügyeleti rendszer, így több önkormányzati rendelő 24 órás ügyelete megszűnt. Jelenleg két vármegyében indult el az új rendszer, melynek központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetén is 1830.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon pedig egész nap hívható.

Az RTL Híradó értesülései szerint azonban nem mindenki elégedett ezzel az új rendszerrel. Egy vidéki kórház orvosa szerint úgy megnövekedett a betegek száma a sürgősségi osztályukon, hogy az adott műszakban nem mindig tudják megvizsgálni az összes beteget, valamint az ellátás minőségének csökkenésétől is tart. 

Elmondása szerint 10 százalékkal nőtt a betegek száma az elmúlt közel három hétben.

Egy fővárosi kórház ápolónője is nyilatkozott a Híradónak, ő arról beszélt, hogy az agglomerációban élők inkább felautóznak egy budapesti kórházba, mert lakóhelyük rendelőjében nem kapnak megfelelő orvosi ellátást. 

Rengetegen jönnek be oda hozzánk, mert itt nincsen semmiféle ellátás, és innen autóznak be hozzánk, hogy lássuk el őket

– fogalmazott.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság beismerte, hogy növekedett az ellátásra szoruló betegek száma a kórházakban, de mivel állításuk szerint ennek országos szinten nincs nagy jelentősége, ezért nem szolgáltak konkrét adatokkal.

Budaörsön önerőből küszöbölnek, Pomázon is szervezkednek

Budaörs önkormányzata február 15-től önerőből finanszíroz 12 órán át működő szakorvosi ellátást a városban, valamint egy sürgősségi kocsit is biztosít az orvosoknak a hatékony munka érdekében. Budaörs polgármestere elmondása szerint „ez teljesen legális, és az egészségügyi alapellátás része”.

Számtalan címen voltak már kint, és borzasztóan örülnek a budaörsiek, mert nagyon gyorsan tudnak így ellátáshoz jutni

– fogalmazott Wittinghoff Tamás.

Egy pomázi háziorvos nemrég azt kezdeményezte, hogy egészségklubot hoz létre a lakosság számára. Ez annyit jelent, hogy 16 óra után rendelkezési időben látná el a sürgős eseteket.