Így áll most a rákosrendezői maxi-Dubaj

2024.02.17. 06:20
Elkezdődtek a rákosrendezői maxi-Dubaj előkészületi munkái, amiről az Építési és Közlekedési Minisztérium már értesítette a bérlőket és a jogcím nélküli területhasználókat. Vitézy Dávid egykori közlekedésügyi államtitkár csütörtökön Facebook-oldalán tett fel néhány kérdést Lázár Jánosnak az üggyel kapcsolatban, amelyekre talán most választ kaphat.

Csütörtökön jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy megkezdik az előkészítési munkálatokat Rákosrendezőn. Ezt követően osztotta meg kérdéseit Facebook-oldalán Vitézy Dávid volt közlekedésügyi államtitkár.

Elsősorban arra vár választ, hogy pontosan mi épülne itt, milyen közösségi közlekedési fejlesztések lesznek, mi lesz a Vasúttörténeti Park sorsa, és milyen előírások vonatkoznak majd a beruházásra.

Lázár János építési és közlekedési miniszter még decemberben  jelentette be, hogy érkezik a mostanra már „maxi-Dubaj” néven ismert területfejlesztés Rákosrendezőn.

Ennek a területnek Pest szívében továbbra is ki kell tudnia szolgálni a közúti közlekedést, tehát a vasúti kötöttpályás közlekedést, az autós- és gyalogosforgalmat, a kerékpárosokat, és természetesen zöldfelülettel is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az életminőség jelentősen javuljon

− fogalmazott a projekttel kapcsolatban a miniszter.

A minisztérium döntése nyomán a MÁV Zrt. már el is kezdte felmondani a területhasználati szerződéseket.

Ezután a leégett Budapest Sportcsarnok bontásából származó, csaknem 175 ezer tonna építési törmelék elszállítása, az állam tulajdonában lévő vasúti anyagok értékesítése, illetve a terület rekultivációja, kármentesítése következik − tudta meg az Infostart.

Rákosrendezőre egy olyan új városnegyed felépítését javasoljuk, és ebben tudunk partnerek lenni, amely egyrészt védi a Hősök tere történelmi városképét, másrészt megőrzi az Andrássy út fantasztikus történelmi örökségét

− fogalmazott a beruházással kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester, és hozzátette, „a történelmi örökséget nem szabad elherdálni”.