Gyurcsány Ferenc megvédte Fekete-Győr Andrást: „Putyin bírósága se sokkal rosszabb”

2024.02.19. 11:46
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egy Facebook-posztban kommentálta, hogy Fekete-Győr Andrást néhány napja elítélték, és hogy a DK-s Varju László ügyében is hamarosan megszületik az ítélet.

Az előző héten írtunk arról, hogy másodfokon (nem jogerősen) felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselőjét, aki – a vádirat szerint – még 2018 decemberében, a túlóratörvény elleni tüntetéseken támadt rá a rendőrökre. Fekete-Győr András védőjével együtt fellebbezett a döntés ellen, így az ítélőtáblán folytatódhat az ügy.

„Ez még nem diktatúra, mert még nem csuktak benneteket börtönbe, mondják nem kevesen, ily módon mentegetve Orbán rendszerét – írta Gyurcsány Ferenc. – Valóban nem, pedig igény lenne rá, mondhatnánk a jól ismert fordulattal. És ez az igény a hatalom igénye, hogy megleckéztesse, börtönbe csukja ellenfeleit.”

Hozzátette: „A napokban elítélték Fekete-Győr Andrást úgy, hogy a bíróság szerint sem követett el bűncselekményt, de, mondja ugyanez a bíróság, Fekete-Győr magatartásával másokat pszichológiailag támogathatott abban, hogy azok bűncselekményt kövessenek el.”

Értik? Úgy általában másokat. Mihez nyújtott Fekete-Győr támogatást? Valamihez, amit valakik elkövethettek volna. Egyébként azt a valamit valakik elkövették? Nem, nem követték el, hiszen ilyen bűncselekmény, amelyhez Fekete-Győr adott volna pszichikai támogatást, nem szerepelt a bíróság előtt

– írta Gyurcsány Ferenc, majd megjegyezte, hogy az orosz elnök, „Putyin bírósága se sokkal rosszabb. Már a gondolatért is börtönbe zárnak” (

Kitért arra is, hogy Varju László ügyében pár nap múlva hirdetnek ítéletet az MTVA-székházban történtek miatt. „Több országgyűlési képviselő jogszerűen bement a székházba, hogy ott találkozzanak a bent tartózkodó vezetőkkel. A képviselők és a tévé biztonsági emberei között vita alakult ki, a biztonsági őrök erőszakkal akarták megállítani a képviselőket, Varju Lacit egyenesen a földre teperték.”

Most ki ellen folyik eljárás? Azok ellen, akik a képviselőt, egy hivatalos személyt bántalmaztak? Nem. Hanem Varju ellen, aki nem hagyta magát. A tévé azzal védekezik, hogy úgy kezdődött az egész csetepaté, hogy a képviselő nem volt hajlandó elviselni a vele szemben alkalmazott erőszakot

– fogalmazott a DK vezetője, aki azzal zárta posztját: „Fekete-Győr és Varju még nincs börtönben. Bár ott akarják látni őket. Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban.”