Meghalt Tóth Tamás, aki évtizedekig küzdött a halálbüntetést visszaállításáért

2024.02.20. 18:55
Meghalt Tóth Tamás, Sárszentmihály egykori polgármestere. A 84 évesen elhunyt férfi évtizedekig küzdött a halálbüntetés visszaállításáért, miután fiát 1992-ben meggyilkolták – írta meg a feol.hu.

Mint ismert, egy hírhedt bűnözőpáros (Bene László és Donászi Aladár) a kilencvenes évek elején rablógyilkosságok sorát követte el, és az egyik fegyveres támadásnál Tóth Tamás fiát is megölték. A tetteseket életfogytig tartó fegyházra ítélték, de az akkori szabályok szerint az elkövetők későbbi feltételes szabadon bocsátását nem lehetett kizárni.

Tóth Tamás, Sárszentmihály egykori polgármestere 1996-ban aláírásgyűjtésbe fogott, és kezdeményezte, hogy állítsák vissza a halálbüntetést. Bár sikerült összehozni a népszavazás kiírásához szükséges számú aláírást, a referendumot a parlament nem rendelte el, mert az Országos Választási Bizottság visszautasította a kezdeményezést.

Tóth azonban ezután sem adta fel: ismét aláírásokat gyűjtött, éhségsztrájkolt, civil egyesületet alapított. Egyszer még a szegedi Csillagbörtönbe is megpróbálta becsempészni őt a  TV2 stábja , hogy kamerák előtt szembesítsék őt Benével, az ellenőrzéskor azonban lebuktak, így a forgatásra nem kaptak engedélyt.

A feol.hu beszámolója szerint Tóth Tamás életének 84. évében, 2024. február 7-én halt meg. Végső búcsút Székesfehérváron, a Csutora temetőben vettek tőle február 19-én.