Van egy ok, amiért nem lehet Navalnijról elnevezett köztér Budapesten

2024.02.20. 10:01
Mégsem viselheti sétány a múlt héten tisztázatlan körülmények között elhunyt orosz ellenzéki vezető nevét a fővárosban. Egyelőre.

Egyelőre nem viselheti semmilyen közterület a múlt héten tisztázatlan körülmények között elhunyt orosz ellenzéki vezető nevét a fővárosban. 

A Demokratikus Koalíció hétfőn jelezte közleményben, hogy terézvárosi frakciójuk kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés „közterületet, sétányt nevezzen el a mártír orosz hazafi, Alekszej Navalnij emlékére”. Javaslatuk szerint erre a legalkalmasabb a VI. kerületi, a sugárút és a szervizút között futó gyalogos sétány lenne, a Kodály körönd és a Hősök tere között.

Karácsony Gergely főpolgármester ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy épp Navalnij emlékezete kívánja meg azt, hogy mindig tartsuk magunkat a jog uralmához.

Ez Budapesten most azt jelenti, hogy az ő esetében is tartjuk magunkat ahhoz az egyébként helyes, rendeletben szabályozott elvhez, hogy személyről csak a halála után 5 évvel lehet közterületet elnevezni. Így tehát, sok más mellett, arra is felhatalmazást kérek a budapestiektől júniusban, hogy lehessen Navalnij utca vagy tér a fővárosban.

A főváros vezetője helyette díjat nevezne el az elhunytról emlékének életben tartására.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusa 47 éves korában halt meg eddig tisztázatlan körülmények között múlt pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben, Harp faluban lévő, IK-3 számú intézményében.