Bilincsben vitte el a NAV Iványi Gábor egyházának gazdasági igazgatóját

2024.02.20. 12:56
Közvetlenül a rendes évi országos közgyűlés előtt és csaknem két évvel azután, hogy a NAV fegyveresei váratlanul ellepték a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központját és gazdasági hivatalát, kedd reggel újabb kellemetlen meglepetésben volt része Iványi Gábor egyházának.

„A mai napon, 2024. február 20-án, reggel 6.00-kor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói háromórás házkutatás után, magánlakásáról (miután közölte, hogy csak ügyvédje jelenlétében nyilatkozik, s ezt a hatósági személyek »akadékoskodásnak« minősítették) bilincsben elvitték Békéscsabára Ónodi István lelkészt, az egyház és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét” – tájékoztatta a hvg.hu-t Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke.

Ónodi az eljárás közben és után nem telefonálhatott, készülékét és egyéb adathordozóit elkobozták, az eljárás értelméről semmiféle hatósági iratot nem kapott.

Kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy

vád nincsen, nyomozás zajlik.

A későbbiekben ezt úgy árnyalták: „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt indítottak eljárást.

A közlemény szerint ez a lépés egy nappal előzi meg az egyház rendes évi országos közgyűlését (zsinatát), és csaknem pontosan két évvel követi azt, hogy (2022. február 21-én) a NAV fegyveresei váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát.

„Tekintettel a nyomozásban tartott kétéves hallgatásra, az intézkedés időzítésére és az őrizetbe vétel váratlan voltára, az akció politikai indítékúnak tűnik” – zárul a MET keddi közleménye.

 Momentum: Ez a putyinizmus logikája

Donáth Anna, a Momentum elnöke Facebookon reagált arra, hogy a NAV bilincsben vitte el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség gazdasági vezetőjét.

„A pedofilbotrányra nincs válasza az állampártnak, ezért minden erővel igyekeznek elterelni a közvélemény figyelmét a gyermekvédelmi rendszer működésképtelenségéről és K. Endre szabadulásának körülményeiről” – értékelt a politikus, aki szerint mindaz, ami Ónodi Istvánnal történt, nem más, mint „a putyinizmus logikája”.

„Koncepciós perekkel, nemtelen vádakkal, hazugságokkal és sejtetésekkel démonizálni a másik oldalt. Pedig most a kegyelmi botrányban és a hozzá kapcsolódó gyermekbántalmazási ügyekben lenne szükség tisztességes, transzparens és független eljárásra. Az, hogy nem indul ilyen, egy dolgot bizonyít: a kormánynak a legkevésbé sem fontos a gyermekvédelem” – írta Donáth Anna.