Önsegítő weboldalt hoztak létre az evészavarok leküzdésére

GettyImages-481683817
2024.02.22. 19:28
A szülők gyakran későn veszik észre az anorexiát vagy a bulimiát, sok tinédzser már súlyos állapotban van amikor orvoshoz kerül – mondták pszichiáterek budapesti sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete által az evészavarral küzdőket és családjukat támogató „Jól(l)eszünk” önsegítő oldalt.

Az evészavarok kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárkit érinthetnek, sokszor hosszú évekig rejtve maradnak, gyakoriságuk pedig sajnos évről évre nő. Átlagosan több mit 2,5-5,5 év telik el, mire valaki a megfelelő kezelésben részesül. A fiatal magyar nők 3 százaléka érintett, a betegség legismertebb megnyilvánulási formái az anorexia nervosa, a bulimia és a falászavar.

  • Az anorexia nervosa vezető tünete a kóros soványság, ennek ellenére a betegek rettenetesen félnek attól, hogy el fognak hízni.
  • bulimia kontroll nélküli falásrohamokat, illetve az azt követő kompenzáló eljárásokat – mint például önhánytatást, hashajtózást, koplalást vagy túlzásba vitt testedzést – jelenti.
  • falászavar esetében nincsenek kompenzáló viselkedésformák, ezért az ebben szenvedők közel 50 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ez egyébként a férfiak körében leggyakrabban előforduló evészavartípus, a betegek 40 százaléka jellemzően férfi. 

„Az evészavarok gyakorisága és népegészségügyi jelentősége növekszik, egyre nagyobb problémát jelentenek egyre több ember számára, ezért is fontos a terápiás paletta bővítése, mint például a VR-szemüveg ” – mondta Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója, hozzátéve: a Jó(l)eszünk önsegítő programmal olyan módszert adunk az érintettek és családjaik kezébe, amellyel ők maguk is felvehetik a harcot az evészavarral szemben. 

Ha jól eszünk, jól leszünk

A Magatartástudományi Intézet adjunktusa, Babusa Bernadett ismertette: míg régen a tinédzsereknél volt jellemző, ma már 10 éveseknél vagy 30-40 éves nőknél is előfordul anorexia vagy bulimia valami trauma, kontrollvesztettség hatására. A Jól(l)eszünk online platformról a klinikai szakpszichológus elmondta, hogy azoknak ajánlják, akik családjában tinédzser vagy fiatal felnőtt evészavaros van. Ingyenes és anonim módon használható, a websegítővel azok is releváns szakmai tanácsokat kaphatnak, akik például földrajzi okok miatt egyébként nem tudnának ellátásban részesülni. A programban ugyanis pszichiáter és klinikai szakpszichológus támogatja a gyerekeket, szülőket a családterápia elemeire épülve. 

A rendszerszemléletű családterápia elemeire épül, mely bizonyítottan hatékony módszer az evészavar kezelésében. A modulok a hasznos ismeretanyagokon, családi példákon, eseteken, a családra vonatkozó szabályokon és javaslatokon, valamint feladatlapokon keresztül interaktív felhasználást biztosítanak. Túry Ferenc az SE Magatartástudományi Intézetének korábbi vezetője megjegyezte, hogy az evés családi ügy, az evéssel és az étellel ki lehet fejezni szeretetet. 

A nagymama a kedvenc süteményével fejezte ki szeretetét az unoka felé, az együtt étkezés pedig a családi szövetség megerősítése, ami az elmúlt tíz évben nagyon háttérbe szorult. Ma már mindenki csak eszeget a konyhapultnál 

– magyarázta a szakember, hogy a tizenéveseknél a leküzdésre miért a családterápia a legfontosabb módszer, amelyben szerződést is kell kötniük egymással a testsúlygyarapodásra. A kalóriaszámlálás helyett Túry Ferenc pszichiáter szerint inkább a mérleget kell nézni, és a vállalt célokat következetesen be kell tartani. 

Babusa Bernadett elmondta, hogy a WHO kifejezetten támogatja az internet alapú programokat, az utóbbi időben egyre több e-health eszköz lett elérhető. A Jól(l)eszünk oldal 10 témán keresztül vezeti a felhasználót, ezek mind fontos pontok az állapot kialakulásában és kezelésében, például a hierarchia, a döntések, az örökségek, az önállóság, a társas kapcsolatok vonatkozásában. Minden témakört esetpéldákkal szemléltetnek. A szakember hozzáfűzte, hogy sokszor nem is a szülők, hanem a pedagógus, az edző veszi észre a gyerek viselkedésén a változást, ezért a program a tünetek ismertetésével kezdődik, közülük az egyik a betegség belátásának hiánya.

Ha a gyerek nagyon sovány lesz, hirtelen elkezd fogyni. Kerüli az együtt étkezést. Zárkózottabbá válik, nem jár sehova. A túlzásba vitt mozgás (napi 3-4 óra edzés) a nem élsportolóknál intő jel lehet, de olyan is volt, hogy valaki naponta 60 kilométert gyalogolt

– sorolta a tüneteket Purebl György, megjegyezve azt, hogy ugyanakkor a magyarok többsége alig végez fizikai aktivitást, ami észszerű mértékben az egészségmegőrzés fontos része lenne. A BioTechUSA cégcsoport támogatta a program létrejöttét, mivel kampányaik során sok olyan személyes történettel találkoztak, ahol az illető életében jelen volt az evészavar, vagy éppen a súlya, alkata, külseje miatt érte hátrányos megkülönböztetés. „Számukra a tudatos táplálkozás, a sport segített lelkileg megerősödni és a gyógyulás, az önelfogadás, az egészséges testkép felé vezető útra lépni”– fogalmazott Pintér Dániel Gergő a vállalat kommunikációs vezetője. 

Súlyos következményekkel is járhat

Az evés- és a testképzavarok 2016 óta a 10 leggyakoribb mentális zavar között szerepelnek Európában. Az evészavar súlyos következményekkel járhat, hirtelen leáll a szív, a koplalás miatt az immunrendszer annyira legyengül, hogy egy fertőzés is végzetes lehet. Másoknál depresszió alakul ki, ők akár öngyilkosságot is elkövethetnek.

Enyhe esetekben a média-, illetve a közösségi felületek által sugallt képnek nagy jelentősége van, a súlyos eseteknél pedig egyértelműen családi okokat kell keresni – állítják a szakemberek.

Túry Ferenc lapunknak a kortársak szerepéről is beszélt: több esetben ők értesítik a pedagógust, azonban tendencia lett a mai tinik körében, hogy nem ebédelnek a menzán, nem esznek egymás előtt. A professzor pályafutása alatt egy 8 éves fiú volt a legfiatalabb anorexiás, a szakirodalmak szerint a legfiatalabb ilyen pszichoszomatikus zavarral kezelt 6 éves volt. „A tinédzsereknél azért gyakoribb, mert komoly stressz a gyerek számára az, amikor önállóságra törekedne, de mi nem hagyjuk” – fejtette ki. Purebl György hozzáfűzte, ha a szülők fáziskésésben vannak az életkori ciklusváltásban, akkor nem veszik észre, hogy másképp kell a gyerekhez viszonyulni, pedig ezek az evészavarosok kialakulásában különösen érzékeny területek. 

Babusa Bernadett szomorú adatokról számolt be: akár évtizedekig is fennállhat az állapot, 10 éven belül a betegek 8 százaléka meghal, 20 éven belül pedig 20 százalékuk. A kezelt evészavarosoknál tünetmentességet lehet elérni, 50 százalék meggyógyul, 20 százalék tünetmentes, de akik túlzottan akarják kontrollálni testsúlyukat, azoknak a 20 százaléknál e zavar hosszú távon elhúzódik, 10 százalékuk pedig meghal. „Annak ellenére, hogy már számos terápia áll rendelkezésre az evészavarok leküzdésére, sem a gyakoriság, sem a gyógyulási adatok nem javulnak az utóbbi években. Ezért tartottuk fontosnak, hogy új utakat találjunk a családokhoz, ami költséghatékony, és a távolságok leküzdésére alkalmas együttes terápiát jelent” – fogalmazott az Indexnek.

(Borítókép: BSIP / Universal Images Group / Getty Images)