Reagáltak az ellenzéki pártok Varju László ítéletére

2024.02.22. 15:44
Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét csütörtökön elítélték a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések idején az MTVA-ban történtekért. A döntést több ellenzéki párt és politikus is elítélte.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2018-ban, a „rabszolgatörvény” elleni tiltakozások idején több ellenzéki képviselő bement a közmédia székházába, ahol Varju László és a biztonsági őrök között dulakodás alakult ki. 

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője ellen a 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódó választás rendje elleni bűntett, valamint az MTVA székházánál lezajlott demonstráció következményeként garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt emeltek vádat.

A Fővárosi Törvényszék 2023. január 30-án kihirdetett elsőfokú ítéletében Varju Lászlót bűnösnek mondta ki választás rendje elleni bűntettben és garázdaság vétségében, a súlyos testi sértés vádja alól akkor felmentették, azonban csütörtökön az ítélőtábla a testi sértés ügyében is bűnösnek mondta ki a képviselőt.

Az ítéletre több párt is reagált. Az MSZP közleményében azt írta, hogy szolidaritást vállalnak Varju Lászlóval. Szerintük az MTVA-ban történtekkel kapcsolatban született döntés teljességgel érthetetlen, és Varju László képviselőként törvényben biztosított jogait igyekezett gyakorolni, amit a közintézmény biztonsági őrökkel próbált megakadályozni.

Most annak a hatalomnak a kezdeményezésére indult perben ítéltek el egy baloldali képviselőt, amely pedofil bűncselekményeket elkövetők bűntársainak felmentésében segédkezik

– írták.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a közösségi médiában reagált a hírre. Szerinte becstelen, tisztességtelen ítéletben büntette meg a bíróság Varju Lászlót.

Lacinak az a bűne, hogy nem engedte megveretni magát a tv-székházban. Gyalázatos!

– olvasható a bejegyzésében.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szintén a Facebookon osztotta meg a gondolatait. Leírta, hogy teljes szolidaritása Varju Lászlóé, és reméli, hogy a képviselő fellebbez, mert az ítélet „tarthatatlan és megcsúfolása a jogrendszernek”.

Mintha Franz Kafka novellájából írt volna bírósági tárgyalást a Holló Színház

– írta. Mint fogalmazott, Varju Lászlót egy csapat biztonsági őr leteperte és bántalmazta, miközben a munkáját végezte. „Parlamenti képviselőként, egy közintézményben, békés eszközökkel próbálta felhívni az állami média jogellenes működésére a figyelmet” – tette hozzá.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője az írta a Facebookon, hogy Varju László csupán annyit tett, ami politikusként a kötelessége, „ki mert állni azokért, akiket törvényesen képvisel és nem hagyta, hogy elhallgattassák”.

Tisztességtelen, amikor egy áldozatból vádlott lesz, de az már bűn, ha el is ítélik. (... ) Az ügynek nincs vége, Laci tovább küzd az igazáért, mi pedig mindvégig ott leszünk mellette

– írta. 

Maga Varju László is bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalána, melyben hangsúlyozta, hogy az igazáért mindvégig küzdeni fog.

Miközben az Orbán-rendszerben egy pedofilsegítő bűnözőnek adnak elnöki kegyelmet, addig a törvény adta jogával élő országgyűlési képviselőt büntetlenül bántalmazhatnak egy középületben, majd a bántalmazói helyett a képviselőt helyezik vád alá

– írja a képviselő.