Szakács Árpád elárulta, miért lett elege a megyei lapok központi szerkesztőségéből

2024.02.25. 12:11
Szakács Árpád a kormánypárti médiában tapasztalt csalódásairól beszélt az Ultrahang Plusz című podcastban, amely nemrég jelent meg az interneten.

„Nagyon sokat találkoztam Rogán Antallal, hiszen három kampányban is részt vettem, mint az összes megyei napilap központi szerkesztőségének a főszerkesztője. Akkoriban ez nem volt nyilvános, de ma már teljesen egyértelmű mindenki számára, hiszen nemrég még le is fotózták a különböző médiafőszerkesztőket, hogy jöttek ki a Karmelitából, hogy folynak egyeztetések, tehát hogy kéthetenként megjelent Rogán Antal, és az akkori médiában viszonylag magas pozícióval rendelkező emberek tekintetében összehangolta azokat a kampánystratégiákat, amelyek mentén a Fidesz politikája zajlott” – nyilatkozta Szakács Árpád az Ultrahang Plusz podcastban, amit a 444.hu szúrt ki.

Az Ultrahang Plusz műsorvezetője, Király Tamás azt követően beszélgetett Szakács Árpáddal – aki köztudottan csalódottan távozott a kormányzati médiából –, hogy Magyar Péter, Varga Judit volt férje felbukkant a közéletben, és többek között élesen bírálta a kormány kommunikációs gépezetét

Szakács Árpád kifejtette, hogy 2016 és 2020 között volt a Mediaworks nyomtatott megyei napilapjainak központi szerkesztőségének főszerkesztője, és ekkor ő egy másik szeletére látott rá a rendszernek. 

Ez egy kézi vezérelt helyzet és állapot volt. Ez így van ma is, de mondom, hogy ma már ez egy nyílt titoknak számít, tehát hogy azért tudok róla beszélni. Ezzel önmagában nincs gond, a problémák ott kezdődnek, amikor ezeken az egyeztetéseken olyan jellegű információk jelennek meg, olyan jellegű információkat hallok, amelyekhez meggyőződésem szerint semmilyen legális módszerrel nem juthattak hozzá

– mondta Szakács Árpád, aki hozzátette, olyan jellegű dolgokat tudtak meg és építettek be a média világába, ami „erkölcsi, morális és mindenféle értelemben elképesztő”.

Az a lényeg egyébként, hogy értsék az emberek vagy a hallgatók, hogy nagyjából az volt az érzésem, akkor kezdjük egy ilyen irányból, mintha a politikai ellenfeleknek tekintett embereket, vagy azokat a személyeket, akik valamilyen szempontból veszélyt jelentenek, azokat olyan jellegű, – nem tudom, hogy a legjobb szó-e a megfigyelés, próbálom most valahogy diplomatikusan megfogalmazni – tehát olyan információk jelentek meg, amelyek ezeknek az embereknek, a személyeknek, pártoknak az életével, meg helyzetével volt kapcsolatos

– fogalmazott a volt főszerkesztő, hozzátéve, hogy ezek az eszközök szerinte inkább „a bűnözői világhoz állnak legközelebb”. 

Ha már Rogán Antalnál tartunk, ő nyújtotta be decemberben a digitális állampolgárságról szóló törvényt. A digitális állampolgárságról szóló törvény az a kínai típusú társadalmi kreditrendszer a világ legdurvább diktatúrájának az informatikai alapját jelenti. Tehát ezek olyan súlyos erkölcsi, morális és egyéb aggályokat vetnek föl, amelyek egy olyan világba, amit szabadságként értelmezünk, amelyben szabadon beszélhetünk, tehát egy olyan világot képzelünk el a gyerekeink, unokáink számára is, ezek teljesen elfogadhatatlanok

– nyilatkozta Szakács Árpád.

A 444.hu emlékeztet, Szakács Árpád korábban fontos szerepet töltött be a kormány életében, cikksorozata miatt rúgták ki a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről Prőhle Gergelyt. 2020-ban azonban otthagyta a kormánypárti médiát, majd Dúró Dóra főtanácsadója lett. Szakács Árpád emellett a Kárpátia Stúdió nevű könyvkiadóját is működteti.