Trócsányi Lászlót jelölik az Alkotmánybíróság élére

2024.02.26. 13:00
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán jelentette be, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.

Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnök államfőnek való jelölésével – elnökhelyettes hiányában – megválasztott vezető nélkül maradt az Alkotmánybíróság.

Az új elnök megválasztásáig a 76 éves Salamon László, a testület korelnöke gyakorolja az elnöki hatásköröket.

Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére – jelentette be közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Államfőként is felvetődött a neve

Trócsányi László neve már a lehetséges államfőjelöltek között is feltűnt, aki a harmadik Orbán-kormány (2014–2018) igazságügyi minisztere volt. Már 2021 augusztusában is szóba került, hogy Trócsányi válthatja majd 2022-ben Áder Jánost a köztársasági elnöki tisztségben. A Fidesz végül Novák Katalint jelölte.

Trócsányi jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, miután január végén a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőjeként bejelentette, hogy nem indul a 2024-es európai parlamenti választásokon.

Trócsányi László az Európai Parlamentben az Alkotmányügyi Bizottság tagja, a Külügyi Bizottságnak pedig a póttagja volt. A pozíciókat illetően korábban úgy nyilatkozott, mindkettőt hasznos szakmai tapasztalatnak tartja.

„A brüsszeli tapasztalatokat és kapcsolatokat kamatoztathatom a tudományos életben és az egyetemen egyaránt. Viszont itt az idő, hogy jöjjenek a fiatalok” – közölte. Szavai szerint nagy feladat az övék, a jelenlegi Európai Unió ugyanis – mint kiemelte – válságban van. „Nincs önbizalma, a belső identitásviták miatt elbizonytalanodott” – írta a közleményben.