„A világ szégyene; Orbán Viktor Putyin kottájából játszik” – reagáltak az ellenzéki pártok a parlamenti eseményekre

2024.02.26. 17:46
Megkezdődött hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, a képviselők elfogadták Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatát, továbbá megszavazta a parlament Svédország NATO-csatlakozását is. Reagáltak az ellenzéki pártok a hétfői eseményekre és Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására.

Ma döntenek az új köztársasági elnökről a parlamentben, Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában megköszönte Novák Katalin munkáját, majd hangsúlyozta, hogy a kegyelmi döntést el kellett volna utasítania. A kegyelmi ügyön túl megoldandó feladatnak nevezte, hogy pedofilügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető semmilyen indokkal. A miniszterelnök vizsgálatot rendelt el annak felderítésére, hogy miért csak a második kísérletre sikerült elítélni a pedofil gyermekotthon-vezetőt. 

Továbbá megszavazta a parlament Svédország NATO-csatlakozását is, amelyre a svéd kormányfő is reagált.  

Orbán Viktor a Fidesz–KDNP köztársaságielnök-jelöltjéről, Sulyok Tamásról elmondta, hogy óriási tapasztalat van mögötte és vitathatatlan tekintélye van.

Tordai Bence javaslatára a képviselők megemlékeztek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról is, a kormánypártiak azonban ülve maradtak, Orbán Viktor pedig – miután megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy Navalnij-ügyben önmérsékletet tartottak (nem álltak fel, amikor az ellenzék egyperces néma főhajtást kezdeményezett) – úgy fogalmazott, hogy „sovinisztáknak nem jár tisztelet”.

A DK szerint Orbán Viktor a döntésével elszigetelte Magyarországot Európa többi részétől

A DK reagált Svédország NATO-csatlakozására, közleményükben azt írták, hogy „Orbán Viktor annyit ért el az időhúzással, hogy még jobban elszigetelődtünk Európa többi részétől”. 

Ezentúl üdvözölték Svédországot a NATO-ban, majd „felesleges és érthetetlen halogatásnak” nevezték, hogy utolsóként fogadta el Magyarország a ratifikációt. A Demokratikus Koalíció szerint „a világ szégyene, hogy a kormány 2022 júliusa óta húzza feleslegesen az időt a svéd NATO-csatlakozással”.

Semmi értelme nem volt az időhúzásnak, ugyanakkor az egész világ láthatta, hogy Orbán Viktor Putyin kottájából játszik

– áll a Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettesének nevével fémjelzett közleményben. 

A Momentum saját köztársaságielnök-jelölttel sürgeti a nemzeti egységet

Schmitt Pálok, Novák Katalinok és Sulyok Tamások helyett olyan köztársasági elnökre lenne szüksége Magyarországnak, aki valóban képes megtestesíteni a nemzet egységét. Olyan emberre, aki a nemzet lelkiismereteként tükröt tart a hatalmasok elé. Iványi Gábor ilyen ember

– írta Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom alapítója és országgyűlési képviselője a Facebookon.

A párt hivatalos közleményben üdvözölte a Svédország NATO-csatlakozását. Mint írták, ők a kezdetektől fogva támogatták védelmi szövetségünk bővítését és erősítését, felidézve, hogy tavaly július 11-én rendkívüli ülést kezdeményeztek az ügy érdekében, amelyre azonban a Fidesz nem ment el. 

LMP: Nincs normális fizetés, nincs merítési lehetőség

„Nehéz addig komolyan venni bármilyen gyermekvédelmi hevületet, ameddig 230 ezer forintot keres egy több évtizede a szakmában lévő dolgozó” – reagált Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártja frakcióvezetője Orbán Viktor felszólalására. 

A politikus szerint Orbán Viktor véleményével ellentétben igenis van összefüggés „a drámaian alacsonyan fizetések” és a gyermekbántalmazás között, mert így nincs válogatási lehetőség a jelentkezők közül. Ungár szerint ilyen anyagi megbecsültség mellett esély sincs arra, hogy a rendszert fejleszteni lehet. 

Szerinte a a kegyelmi botrány hatására „a kormány jól látható akarata ellenére végül arra kényszerülnek, hogy megemeljék a gyermekvédelmi dolgozók fizetését”. 

„Ismét Orbán Viktor döntött a magyar emberek helyett”

„A magyar emberek helyett ismét Orbán döntött arról, ki legyen a köztársasági elnök: a kormánypártok megnevezték, majd a mai napon meg is szavazták az új államfőt, Sulyok Tamást ” – írta a Jobbik közleményében, hozzátéve, ők az egyetlen parlamenti párt, amely következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül a magyar embereknek kell megválasztaniuk. 

Mi, Jobbik-Konzervatívok továbbra is valljuk, hogy az egy nemzeti minimum, hogy ne Orbán döntsön az államfő személyéről, hanem a nép!

– közölték.

A párt úgy véli, a köztársasági elnök csak ebben az esetben testesítheti meg a nemzet egységét és képviselhet minden magyar embert.

A tavaszi ülésszak első napjának legfontosabb eseményeit, erre a linkre kattintva élőben követheti.