Egyedülálló stratégiát fogadhat el a főváros a családon belüli erőszak megelőzéséről

2024.02.28. 17:46
Egyedülálló stratégiát fogadhat el szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről – mondta Bősz Anett humán területekért felelős DK-s főpolgármester-helyettes a testület ülése előtt tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, bő tíz éve azt látják, hogy a bántalmazottak egyre kevésbé tudatosak abban, hogy méltóak a segítségre, és ebben a kormány is felelős, mert megszüntette többek között a családon belüli erőszak kezeléséről szóló rendőrségi képzést.

Kiemelte, minden héten megöl egy nőt a partnere vagy volt partnere, minden hónapban van egy gyermekáldozata a családon belüli erőszaknak, ezért kell rendszerszinten fellépni a családon belüli erőszakkal szemben.

Hozzátette: a főváros stratégiájában olyan „belépőpontok” létrehozása szerepel, ahol a családon belüli erőszak áldozatai, vagy a „kortárs bántalmazás” elszenvedői segítséget kérhetnek és kaphatnak a fővárosi önkormányzat munkatársaitól.

A családon belüli erőszak áldozatainak védelme

Elmondta azt is, a fővárosi DK-s polgármesterek már együttműködnek a családon belüli erőszak áldozatainak védelmében, így lehetőség van arra, hogy a védett házak és a családok átmeneti otthonainak megosztásával hatékonyabban megvalósuljon például a távolságtartás intézménye. Reményét fejezte ki, hogy minél több önkormányzat csatlakozik a kezdeményezéshez.

László Imre DK-s politikus, XI. kerületi polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt: követelik, hogy tárják fel a kegyelmi ügy hátterét, azt, hogyan történhetett meg, hogy a köztársasági elnök az igazságügyi miniszter ellenjegyzésével jóváhagyta a kegyelmi kérvényt.

Az MTI szerint napirenden lesz a közgyűlés felterjesztési jogának gyakorlása a köztársasági elnök közvetlen választásával kapcsolatban. László Imre erről elmondta: módosító javaslatot nyújtott be, hogy a lemondott köztársasági elnök ne kaphassa meg a törvény szerint jelenleg neki járó juttatásokat. Mint mondta, javaslata célja, hogy „ne jutalmazzák” azt, aki ilyen súlyos hibát követett el.

Dobrev Klára a bicskei gyermekotthonba látogatott

Mindeközben Dobrev Klára, a DK elnöke szerdán arról számolt be közösségi oldalán, hogy nemrég a bicskei gyermekotthonban járt.

Az elmúlt hetek történései után kötelességemnek éreztem, hogy személyesen gyűjtsek információt a magyar gyermekvédelem helyzetéről, lássam, hogy biztonságban vannak-e a gyerekek, amikor odakint szörnyek járnak

– fogalmazott.

Hozzátette, más gyermekvédelmi intézményekbe is ellátogatott. A részletekről az alábbi videójában számolt be. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport