Új rekord született az időjárásban, dörömböl a tavasz

2024.02.28. 11:52
Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden – közölte a HungaroMet Zrt. szerdán.

Kedden folytatódott a Magyarországtól délnyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán a meleg levegő beáramlása a Kárpát-medence fölé. Az ilyenkor átlagosnál több fokkal melegebb időben sokfelé 15 Celsius-fok, a Tiszántúlon többfelé 20 Celsius-fok felett alakultak a napi csúcsértékek – írták.

Körösszakálon 22 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó napi maximum-hőmérséklet rekordja.

A korábbi rekordot, 19,7 fokot még Sopronban mérték 1998-ban. A fővárosban a hajnali melegrekord dőlt meg kedden, Lágymányoson ugyanis csupán 9,1 fokig hűlt le a levegő. A korábbi rekord 8,4 fok volt, amelyet Budapest Vár állomáson mértek 1897-ben.

Nem csak Magyarországon mérnek szokatlanul magas hőmérsékleteket, korábban arról is beszámoltunk, hogy az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte.

A január is enyhe időjárással telt Európa-szerte. Az Európai Unió Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata (C3S) jelentésében arról írt, hogy az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta.