Még mindig Novák Katalin a köztársasági elnök – legalábbis a hivatalos honlap szerint

2024.02.28. 16:30 Módosítva: 2024.02.28. 16:30
A sandorpalota.hu szerint továbbra is Novák Katalin a köztársasági elnök. Bár a lemondó nyilatkozata elérhető a honlapon, első ránézésre továbbra is úgy tűnhet, hogy még mindig Magyarország köztársasági elnöke.

sandorpalota.hu olvasói meglepődve tapasztalhatják, hogy első ránézésre Novák Katalin még mindig köztársasági elnök. Hiszen annak ellenére, hogy hétfőn az Országgyűlés 134 szavazattal megválasztotta Sulyok Tamást Magyarország új államfőjének,

TOVÁBBRA IS NOVÁK KATALIN ARCKÉPE KÖSZÖN VISSZA A KÖZTÁRSÁGi ELNÖKök HIVATALOS honlapján.

Azonban a honlapon elérhető Novák Katalin lemondó nyilatkozata és búcsúvideója is. A jogszabályok szerint Sulyok Tamás március 5-én lép hivatalba, addig Kövér László házelnök látja el a köztársaság elnöki feladatköröket. Ugyanakkor sem Sulyok Tamásról, sem a kialakult közjogi helyzetről érdemben nem tájékoztat a honlap.

Országgyűlés megválasztotta Sulyok Tamást

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnöknek, aki március 5-én lép hivatalba. A Sulyok Tamásról szóló portrénkat itt olvashatja.

A képviselők a szavazás előtt elfogadták Novák Katalin lemondó nyilatkozatát, az államfői teendőket ideiglenesen Kövér László házelnök látja el.

Sulyok Tamás a felkérést követően kifejtette: „Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni, és a nemzet egységét kifejezni.” A parlament hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt.

A képviselők megszavazták Svédország NATO-tagságának ratifikációját. Orbán Viktor elsőként gratulált Sulyok Tamásnak, erről egy bejegyzést is megosztott közösségi oldalán. „Sok erőt, elnök úr!” – írta.