A DK nem adja fel, azonnali lemondásra szólította fel Balog Zoltánt minden egyházi pozíciójából

2024.02.29. 13:12
A Demokratikus Koalíció alelnöke arra szólította fel Balog Zoltán református püspököt, hogy azonnal mondjon le minden egyházi pozíciójáról.

Vadai Ágnes csütörtöki, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint az „elnöki kegyelemmel kiengedett pedofilsegítőt”, K. Endrét szabadulása után presbiterré választhatta a Bicskei Református Egyházközség.

A Balog Zoltán „által vezetett egyházkerület szerint tehát egy olyan ember, aki megerőszakolt gyerekeket kényszerített hallgatásra, méltó lehet presbiternek” – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes.

„Ha ez a hír igaz, akkor K. Endre presbiterként akár gyermekek közelébe is férkőzhetett, végezhetett úgynevezett gyermekszolgálatot, és részt vehetett akár gyermekek hitoktatásában is” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Mint ismert, a kegyelmi ügyként emlegetett pedofilbotrány után Balog Zoltán lemondott a református zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, azonban püspöki címét megtartotta.

Csütörtökön a XVI. kerületi képviselő-testület egyhangúlag támogatta Hollai Gábor, a Momentum Mozgalom kerületi képviselőjének arra irányuló javaslatát, hogy Balog Zoltán nevét és a tőle származó idézetet le kell szedetni a Reformátorok teréről.

A napokban írtunk róla, hogy a kegyelmi üggyel kapcsolatban Balog Zoltán egy videóban osztotta meg gondolatait, amiben többek között azt hangsúlyozta, hogy nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott, amit mélységesen sajnál, és minden reformátustól bocsánatot kér. Megjegyezte továbbá, hogy az ügy miatt már többször is a nyilvánosság elé állt, és ha szükség lesz rá a jövőben, újra megteszi.