Magyar nyomozók kutatták fel a svájci szökevény bűnözőt

2024.02.29. 14:50
Több mint 5 és fél éves börtönbüntetése miatt szökött meg a svájci hatóságok elől egy 29 éves férfi, akit végül a magyar Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Célkörözési Osztálya talált meg.

A férfit a Zürichi Kerületi Bíróság 2019 novemberében zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt ítélte el. Akkor 24 hónap börtönbüntetést kapott, majd rá egy évre, 2020 decemberében rablás és más bűncselekmények miatt 44 hónapos szabadságvesztésre ítélték. A svájci férfi ellen hazájában eljárás folyt lopások és kábítószer-kereskedelem miatt is.

Az összességében több mint 5 és fél éves szabadságvesztésre ítélt vádlott megszökött büntetése elől, és a svájci hatóságok nem tudták előkeríteni, így nemzetközi, illetve európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Zentrale Zielfahndungstelle der Schweiz, vagyis a Svájci Célkörözési Egység vette kezébe az ügyet. Miután a nyomok Magyarországra vezettek, színre lépett a KR NNI . Az ENFAST-on, vagyis a Célkörözési Egységek Európai Hálózatán keresztül vették fel velük a kapcsolatot a svájci nyomozók.

Az intenzív nemzetközi összefogásnak köszönhetően pár hét leforgása alatt a magyar fejvadászok meg is találták a körözöttet Hajdú-Biharban. A fiatal férfi Debrecen egyik elegáns lakóparkjában rejtőzködött, mit sem sejtve arról, hogy a nyomára bukkantak.

Mivel a férfit veszélyes bűnözőként tartották számon, elfogásához az NNI felkérte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Cívis Közterületi Támogató Alosztálya is csatlakozotta nyomozókhoz.

A svájci férfin ütöttek rajta ideiglenes lakóhelyén február 20-án este, elvágva előle a menekülési útvonalakat. Az elfogást követően a férfit a nyomozók bűnügyi őrizetbe vették. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek – írta meg a Police.hu.