Borongósan indít a március, elkélhet az esernyő

2024.03.01. 06:30
Pénteken az ország nagy részén borult időre van kilátás, ráadásul az esernyő is elkél majd, hiszen délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A hőmérsékletre viszont nem lehet panasz – kivéve a fejfájósaknál –, ugyanis a csúcsok 12–17 Celsius-fok között alakulnak majd.

Péntek délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat felől csökken a felhőzet, és a déli tájakon több órára kisüt a nap, de az északi területeken egész nap felhős marad az idő – írja a HungaroMet.

Dél felől csapadékzóna érkezik és – az északkeleti harmad kivételével – több helyen várható eső, zápor, délután délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél is melegebb lehet az idő.

Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Belefájdulhat a fejünk a szokatlan melegbe

Az évszakhoz képest melegebb idő az érzékenyek körében továbbra is gyenge melegfronti panaszokat okozhat: fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok egyaránt előfordulhatnak.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság jelentkezhet. Hajnalban, reggel a nyirkosabb, ködösebb tájakon pedig felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok.

Az előrejelzések szerint szombaton nyugat felől felszakadozik a felhőzet és egyre többet látjuk majd a napot. Ködre szombaton is és vasárnap is számítani kell a reggeli órákban, de amint eloszlik, elkezd melegedni az idő és a legmelegebb órákban szombaton 12–18 fokot, míg vasárnap már 14–19 fokot mérhetünk. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras