Fizetős intézményt csinálnának Budapest egyik erős iskolájából, 100-150 ezer forintos tandíjjal

2024.03.02. 09:24
Átvenné az államtól a budapesti Tamási Áron Általános Iskola és Gimnáziumot az alapítványi Gábor Dénes Egyetem, így a XII. kerületi iskola 2025-től fizetőssé válna, és akár 100-150 ezres tandíjat is bevezethetnek.

Csütörtökön tájékoztatták a szülőket arról, hogy idén szeptembertől átvenné a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartását az alapítványi működésű Gábor Dénes Egyetem (GDE). Az egyetem képviselői hangsúlyozták, hogy 

a fenntartóváltás feltétele a tanárok és a szülők támogatása.

A szülőknek erről írtak egy tájékoztató levelet is, amelyből kiderül: az első és kilencedik évfolyamba felvett diákoknak az őszi félévtől már tandíjat kell fizetniük, havi 100-150 ezer forint értékben. Kedvezményt a szociális háttér és a tanulmányi eredmények alapján állapítanának meg – tudta meg a Népszava.

Új, pezsgő intézményt szeretnének, várhatóan sok informatikával

A dokumentum szerint új pedagógiai programot is kidolgoznának 2025-re, a tantestület bevonásával. A GDE iskolakoncepciója felkerült az alapítványi működésű egyetem honlapjára, eszerint az iskola azért váltana fenntartót, hogy „tartalmi, módszertani és infrastrukturális megújulás által egy olyan XXI. századi, dinamikusan fejlődő és pezsgő életű” iskolát hozzanak létre, amely „innovatív pedagógiai módszerekkel és eszközparkkal, tanórán kívüli lehetőségek gazdag tárházával, lélekfejlesztő, életre nevelő és felkészítő felfogásával várja diákjait” – az iskola erősségeire és hagyományaira építve.

Bár a Tamásinak elsősorban a nyelvoktatás az egyik erőssége, a szülőknek szóló tájékoztató szerint az elsősorban informatikai képzéseket indító GDE profiljából adódóan arra lehet számítani, hogy az iskola is eltolódik az informatika irányába – írja a lap. 

A szülőknek hétfőtől számítva 15 napon belül lesz lehetőségük feltenni a kérdéseiket, és arra, hogy jelezzék: egyetértenek-e a koncepcióval. a végső döntést azonban a Belügyminisztérium hozza majd meg.

A Népszavának nyilatkozó szülők szerint a Svábhegy közelében lévő állami iskolát azért tennék fizetőssé, mert a környéken élő családoknak nem okozna gondot kifizetni a tandíjat, ugyanakkor nem értik, miért kell egy körzetes iskolát privatizálni. 

A lap egyelőre nem kapott választ a Belügyminisztériumtól, a GDE-től vagy az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központtól arra, hogy miért pont a Tamási Áron iskolát privatizálnák.

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően a XII. kerület alpolgármestere, Fonti Krisztina jelezte, hogy a most a Tamási Áron iskolába járó gyerekek – beleértve, akiket az idén vesznek fel – tandíjmenteseknek kell lenniük. Ha most még általánosba járnak, és felveszik őket a gimnáziumba, akkor ott is. Azt javasolja, hogy ezeknek a gyermekek a kisebb testvéreik is ingyen tanulhassanak a Tamásiban. „Az iskola környékén lakó családok gyermekei sem kényszerülhetnek arra, hogy messzebbre kelljen vinniük gyermekeiket a tandíj miatt. Az ingatlan most is önkormányzati tulajdonban van, és az is marad” – szögezte le.