Sulyok Tamásnak köze lehetett a szegedi egészségügyi rendszer tervezett privatizálásához

2024.03.02. 06:37
Fontos szerepe lehetett a szegedi egészségügyi rendszer tervezett privatizációjában Sulyok Tamás köztársasági elnöknek, ugyanis 2001-ben ő vezette azt a közalapítványt, amelynek bevonásával a város akkori fideszes polgármestere privatizálni akarta a szegedi egészségügyi ellátórendszert.

Fontos szerepe lett volna Sulyok Tamás frissen megválasztott köztársasági elnöknek a szegedi egészségügyi rendszer tervezett privatizációjában az RTL Híradó információi szerint. 

Sulyok Tamás vezette ugyanis 2001-ben a Szegedi Egészségügyi Intézményfejlesztő Közalapítványt, amelynek bevonásával a város akkori fideszes polgármestere privatizálni akarta a helyi kórházat és a rendelőintézetet. A város jogtanácsosa is Sulyok volt. A privatizáció terve, hogy az egész szegedi közegészségügyet egy alapítványba tolják, a tiltakozások miatt akkor kudarcba fulladt – idézte fel a csatornának Ujhelyi István, aki akkor szegedi önkormányzati képviselőként foglalkozott az üggyel. Az Orbán-kormány akkori egészségügyi minisztere, Mikola István az orvosi kamara és a szakszervezetek, valamint a helyi ellenzék tiltakozásának nyomására állította le a privatizációt. 

Sulyok Tamás látta el ekkor ügyvédként a fideszes vezetésű szegedi önkormányzat jogi képviseletét is. 

Sulyok Tamás végig következetesen a Fidesz egyik háttérembere volt. Azt pedig, hogy az önkormányzatnak jogi tanácsokat adó ügyvédi iroda vezetője, névadója, közben pedig egy közalapítvány élén próbálja privatizálni a polgármesterrel együtt a szegedi egészségügyet, ez erkölcsileg önmagáért beszél

– mondta el Ujhelyi.

Az RTL Híradó megkereste az ügyben Sulyok Tamást, helyette az Alkotmánybíróság sajtóirodája válaszolt a csatornának. Ők azt közölték, Sulyok Tamás ügyvédi tevékenységével kapcsolatban nem adhat tájékoztatást, mert azzal ügyvédi titkot sértene.

Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés többsége hétfőn megválasztotta köztársasági elnöknek Sulyok Tamást, a Fidesz–KDNP jelöltjét, aki eddig az Alkotmánybíróság elnöki pozícióját töltötte be. A portrénk Sulyok Tamás köztársasági elnökről, ide kattintva olvasható.