Keményen nekiment Németh Szilárdnak egy volt fideszes politikus

2024.03.04. 17:19
Durva állításokat fogalmazott meg Ábel Attila a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztosról. A csepeli alpolgármester szerint Németh Szilárd azért záratta ki Borbély Lénárddal együtt a Fideszből, mert „nem loptak neki.″

Németh Szilárd és Borbély Lénárd csepeli polgármester kapcsolata tavaly mérgesedett el. A konfliktus akkor éleződött ki, amikor 2023 tavaszán őt és Ábel Attila csepeli alpolgármestert sem vették vissza a feloszlatott, majd újraalakult Fidesz-csoportba, így párttagságuk megszűnt. (A konfliktus okairól itt és itt írtunk részletesebben.) Az ellentét hátterében az önkormányzati vagyon átadásának kérdésköre húzódik meg.

Ábel Attila, Csepel alpolgármestere az ATV Szigorlat című műsorában mesélt arról: a Fidesz alelnöke nem tudta elviselni, hogy már nem ő Csepel polgármestere. Állítása szerint Németh Szilárd a 2014-es országgyűlési választáson elszenvedett veresége után „kifordult magából”. Hozzátette, hogy a kormánybiztos 2018-ban megfenyegette őt és Borbély Lénárdot is, hogy megbuktatja őket, amennyiben nem adják át neki a polgármesteri hatalmat.

Ábel Attila felidézte: a Fidesz alelnökének vagyoni követelései voltak, mivel úgy gondolta, hogy ha már nem polgármester, az önkormányzat vagyonát szerzi meg. A csepeli alpolgármester szerint  

Németh Szilárd 2019-ben egy frakcióülésen úgy fogalmazott: „a Fidesz már nem Fidesz, hanem egy új MSZP”.

Megjegyezte: a Fidesz alelnöke az szokta mondani, hogy amit ő szerzett, az az övé. Ábel Attila azt állította, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) révén Németh Szilárd 2,4 milliárd forint közpénzt kapott az építkezésre. Amikor a csarnok elkészült, kizárta a csepeli birkózóklubot, vagyis szerinte a politikus „lenyúlta a pénzt”.

Az ATV műsorában Ábel Attila bemutatott egy levelet is, amelynek alapján a csepeli önkormányzat vezetőinek a koronavírus-járványhelyzetre hivatkozva át kellett adnia Németh Szilárdnak mintegy 12 milliárd forintnyi önkormányzati vagyont. „Ezt pestiesen szólva lopásnak hívják, a jog nyelvén hűtlen kezelésnek” – jelentette ki az alpolgármester.

Ábel Attila úgy látja, hogy őt és a csepeli polgármestert is azért zárták ki a Fideszből, mert nem loptak Németh Szilárdnak.