Orbán Viktor váratlant lépett: létrejön egy új kormányzati szerv

2024.03.04. 19:25 Módosítva: 2024.03.04. 19:50
Informálisan már hétfőn felállt egy új tanácsadói testület, amelyet a miniszterelnök hozott létre – tudta meg a hvg.hu.

Korábban már írtunk arról, hogy Orbán Viktor többek közt új nemzetbiztonsági főtanácsadó kinevezésére készül, erről már a parlament is elfogadott egy törvényt.

Ezzel kapcsolatban vetődött fel Kovács Józsefnek, a miniszterelnök mesterkémének a neve is, aki jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetiroda információs államtitkáraként dolgozik. Ő eddig is nemzetbiztonsági főtanácsadó volt a gyakorlatban, de az említett törvény most eggyel magasabb polcra helyezi a tisztséget, mégpedig a politikai felső vezetők szintjére.

A jelek szerint azonban a kormányfő nemcsak a nemzetbiztonsági főtanácsadó posztján készül változtatásra, ugyanis Kovács József neve nemrég egy nagyobb tanácsadói testület létrehozásával kapcsolatban is felvetődött. Kiderült, hogy a miniszterelnök

egy teljesen új tanácsadói testület létrehozásán dolgozott a közelmúltban, amely hamarosan zászlót is bonthat. 

Erről először Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró nyomán a hvg.hu számolt be. A testület tagjai az alábbi személyek lehetnek:

  • Kovács József;
  • Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke;
  • Stumpf István volt alkotmánybíró;
  • Papp Károly titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár;
  • Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó;
  • valamint Maróth Miklós, az akadémiai kutatóhálózati elnöke.

Úgy tudni, hogy a testület stratégiai kérdések széles körében adhat tanácsokat a miniszterelnöknek. A hvg.hu-nak sikerült elérnie Stumpf Istvánt, aki megerősítette, hogy valóban létrejön a testület, és ő is tagja lesz (ennél többet viszont egyelőre nem akart elárulni).

A nemzeti ünnepen bontanak zászlót 

A lap elért egy másik tagot, aki névtelenség mellett volt hajlandó nyilatkozni, és megerősítette, hogy a fentebb felsorolt személyek mind tagjai lesznek a testületnek. Hozzátette azt is, hogy

hétfőn már meg is tartották a testület első – most még informális – ülését.

Azt is elmondta, hogy a tanácsadói csapat létrehozását elsősorban a kormányfő politikai igazgatója, Orbán Balázs felügyelte. Továbbá arra is kitért, hogy a hivatalos kormánydöntés március 14-ére várható a testület létrehozásáról, mivel a hivatalos indulást a március 15-i nemzeti ünnepre tervezik időzíteni.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a formáció klasszikus tanácsadói testületként működne: javaslattételi joguk lesz, de döntéshozatali jogkörük nem. Ugyanakkor egy rendszeres, operatív tevékenységet végző tanácsadói csapatról van szó. Hogy pontosan milyen jogszabályi háttérrel működhetnek, az még a következő napokban véglegesedhet.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ is bejelentette, hogy megalakult a testület  

Frissítés: a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) időközben közölte, hogy létrejött a stratégiai tanácsadó testület.

Az MTI által megosztott közleményben azt írták: a veszélyek korában Magyarország békéjének és biztonságának erősítése, valamint a magyar emberek életfeltételeinek javítása a kormány legfontosabb célkitűzése. Ennek a munkának a támogatásáért született döntés a kormány mellett állandó jelleggel működő stratégiai tanácsadó testület megalakításáról.

A testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésével, különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére.

A tanácsadói testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A testület működésével összefüggő feladatok ellátásáról a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezeti keretei között működő titkárság gondoskodik, amelyet a miniszterelnök politikai igazgatója irányít.

A testület többi tagját a miniszterelnök kérte fel hétfőn – tették hozzá. Mint írták, a tanácsadó szervezet valóban 2024. március 14-i dátummal kezdi meg hivatalos működését, a fentebb már említett tagokkal, akiknek röviden az életpályáját is ismertették a közleményben: 

  • Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, korábban több alkalommal kormánybiztos, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának 2000 és 2002 között alapító főigazgatója, majd 2010 és 2015 között főigazgatója.
  • Kovács Árpád mérnök, közgazdász, 1997 és 2009 között az Állami Számvevőszék elnöke, 2004-től 2007-ig a számvevőszékek világszervezetének, az INTOSAI kormányzótanácsának az elnöke, a Költségvetési Tanács volt elnöke.
  • Kovács József nemzeti információs államtitkár. 1985 és 2012 között a Magyar Honvédség állományában törzstiszti és parancsnoki beosztásokat látott el, többi között a koszovói békefenntartó erők (KFOR) magyar kontingense, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokaként teljesített szolgálatot. 2012 és 2018 között a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, 2018-tól nemzeti információs államtitkár.
  • Maróth Miklós, a miniszterelnök tanácsadója a tudománypolitika tárgykörét érintő kérdésekben. Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas magyar klasszikafilológus, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008-tól 2014-ig alelnöke. 1992 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. 2007–2010-ig az Union Académique Internationale elnöke, azóta tiszteletbeli elnöke. 2019-től 2023-ig az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke.
  • Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár. 2013-tól 2018-ig országos rendőrfőkapitány, majd a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója volt. 2020-tól a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára, 2022-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkára.
  • Stumpf István alkotmányjogász, politológus, egyetemi tanár, 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, 2010 és 2019 között alkotmánybíró. 2021-től 2022-ig a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, 2021-től 2023-ig a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.