Lesz társadalmi egyeztetés a Pázmány Campusról

2024.03.05. 07:51
Áttörés született az Építési és Közlekedési Minisztériumban tartott fórumon a VIII. kerületi polgármester, Pikó András véleménye szerint, mivel a Pázmány-projekt néven futó beruházás finanszírozója ígéretet tett rá, hogy bevonja a palotanegyedieket is a Magyar Rádió épületeinek helyére tervezett Pázmány Campus építési folyamatába.

Józsefváros független polgármestere, Pikó András közösségi oldalán írt arról, hogy a Pázmány-projektről tárgyaltak civilekkel és a lakók képviselőivel közösen az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetésével. A tárgyalással az volt a céljuk, hogy elkezdődjön végre a 2022 tavaszára ígért társadalmi egyeztetés.

Mint fogalmaz, a társadalmi egyeztetéshez két feltételnek kell teljesülnie: az egyik, hogy legyen lehetőség a tervek módosítására, továbbá a társadalmi egyeztetés alatt ne történjen semmi visszafordíthatatlan, például bontás a Magyar Rádió területén.

Pikó András az egyeztetésen elért legfontosabb eredménynek azt nevezte, hogy a Palotanegyed lakóinak bevonásával még idén tavasszal elindul a társadalmi egyeztetés folyamata. Ennek témái az alábbiak:

  • a tervezői program szükséges és lehetséges módosítása, a beruházásról átfogó tájékoztatás nyújtása;
  • a bontási és építési munkálatokkal és azok lehetséges következményeivel kapcsolatos teljes és átfogó tájékoztatás;
  • a környező utcákban, illetve a munkálatok felvonulási útvonala mentén élők anyagi kompenzációjának lehetőségei,
  • valamint a kerület palotanegyedi részét érintő, a kormány és az önkormányzat között megkötendő településrendezési szerződés részletei.

Pikó András úgy látja, megérte a vállalni a konfliktusokat, mivel sikerült kiharcolni, hogy „ne dönthessenek a palotanegyediek életét, egészségét és tulajdonuk biztonságát döntően befolyásoló beruházásról a palotanegyediek nélkül”. 

Innentől arra kell figyelnünk, hogy valódi társadalmi egyeztetés valósuljon meg, abban vegyen részt minden érintett fél, beleértve a megrendelő egyházat, és lebonyolítóként a Józsefvárosi Önkormányzatot, valamint hogy az abban foglaltak a lehető legteljesebb mértékben megvalósuljanak, mert ez szolgálja Józsefváros és a Palotanegyedben élők érdekét

– fogalmazott a Facebookon Pikó András.

Mint ahogy azt korábban az Index megírta, az eredeti tervek szerint az egykori Magyar Rádió helyén építenék fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszát, amelyet 2027 őszén terveznek átadni. A 200 milliárd forintos projektben felújítják a Károlyi- és az Esterházy-palotát, és jelentősen növelik a zöldfelületet is.