Nemzetközi együttműködéssel számolt fel egy emberkereskedő szervezetet a magyar rendőrség

2024.03.05. 11:14
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói a belga hatóságokkal együttműködve, közös nyomozócsoportban számolták fel a belga és magyar bűnözőkből álló elkövetői kört, akik 2018-tól kiszolgáltatott helyzetben lévő magyar nőket szerveztek be belgiumi prostitúciós munkavégzésre.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya 2022 decemberében indított nyomozást a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelzése és a belga hatóságokkal folytatott nemzetközi adatcsere alapján egy belga és magyar állampolgárokból álló elkövetői körrel szemben, amely a gyanú szerint 2018-tól kiszolgáltatott helyzetben lévő magyar nőket szervezett be belgiumi prostitúciós munkavégzésre – áll a police.hu közleményében.

Az esetenként még kiskorú, rossz szociális és egzisztenciális körülmények között élő nőket a budapesti L. Eszter toborozta Magyarországon több esetben a valós munkakör eltitkolásával,

vendéglátóipari, jól fizető munka – felszolgáló, takarító, ügyintéző – ígéretével. A jelentkező sértetteket ő kötötte össze Frédéric V. belga férfival, aki Belgiumban több vendéglátóipari egységet – éttermet, éjszakai bárt – üzemeltetett.

A gyanú szerint a 34 éves nő segítette a munkára beszervezett nők kijutását Belgiumba, valamint fontos szerepet játszott az áldozatok Belgiumban regisztrált, online szexhirdetéseinek kezelésében is.

Belgiumban a férfi kezdetben a kiközvetített nők bizalmába férkőzött, több nőt luxus-életkörülményeivel szerelembe ejtett, majd

néhány hét eltelte után prostitúcióra kényszerítette őket az általa üzemeltetett bárokban.

A férfi elvette a lányoktól a pénzüket, a fizetésüket visszatartotta, abból nekik csak a mindennapi létfenntartásukhoz szükséges összeget adta vissza. A prostitúciós tevékenységüket személyesen vagy videókamerán keresztül kísérte figyelemmel, valamint többször erőszakosan lépett fel velük szemben, olykor megütötte, bántalmazta is őket.

Frédéric V. társa volt Cris V., aki közreműködött a bűnös úton megszerzett vagyon eredetének elleplezésében és a szexuális tartalmú hirdetések kezelésében.

Az ügyben 2023 májusában a belga és a magyar hatóságok az Eurojust közreműködésével közös nyomozócsoportot hoztak létre, ennek eredményeként a belga és a magyar rendőrök közösen derítették fel a teljes elkövetői kört, illetve

több mint húsz sértettet is sikerült azonosítani.

Az egy időben, összehangoltan végrehajtott közös akcióra február 20-án került sor Belgiumban és Magyarországon. Az NNI nyomozói a KR Rendészeti Igazgatóság munkatársaival közösen budapesti tartózkodási helyükön fogták el Cris V. belga és L. Eszter magyar állampolgárt, akiket a velük szemben a belga hatóságok által kibocsátott európai elfogatóparancsok alapján őrizetbe is vettek.

A KR NNI nyomozói az elfogott személyekhez köthető három további budapesti címen kutatásokat hajtottak végre, amelyekben a 34 éves nőtől vagyonelkobzás keretében pénzt, nagy értékű személygépkocsit, több nagy értékű karórát foglaltak le, valamint a kibernyomozók lementették mindkettőjük mobiltelefonjainak adatait az Europol forenzikus munkatársának segítségével. 

A kutatásokkal párhuzamosan a nyomozók felkutatták és kihallgatták a budapesti és vidéki sértetteket.

L. Eszter és Cris V. jelenleg átadási letartóztatásban várják átadásukat a belga hatóságok részére.

A büntetőeljárást a belga hatóságok fogják lefolytatni velük és a Belgiumban elfogott további hat gyanúsítottal szemben is. A belgiumi akcióban elfogták az elkövetői csoport vezetőjét, Frédéric V.-t, akitől 15 luxusgépkocsit, illetve közel 35 ezer eurót és közel 10 ezer euró értékben aranyat, ezüstöt és luxuscikkeket foglaltak le.

A nyomozás további részében az Emberkereskedelem Elleni Osztály továbbra is együttműködik a belga hatóságokkal, mivel az ügyben további nyomozati cselekmények várhatók. Majd a magyar nyomozást átadják a belga igazságügyi hatóságok részére vádemelés céljából.