Harmincezer forintot érő, limitált pénzérmét adott ki a jegybank

2024.03.05. 20:04
A Magyar Nemzeti Bank új, különleges pénzérméket bocsát ki a 2022-ben indult, magyar vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat második elemeként. Ezúttal Pécs nevezetességei kerülnek a gyűjtői érmékre.

A „Baranya vármegye, Pécs” előtt tisztelgő újdonságok közül a 20 ezer forint névértékű ezüstből, míg a 3 ezer forint névértékű színesfémből – rézből és 10 százalékban cinkből – készült. Míg előbbi 40 grammot, utóbbi 29,5 grammot nyom.

Az érméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte. Az emlékérmék nem kerülnek készpénzforgalomba, „csak” eszmei és kulturális értéket képviselnek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank oldalán közzétett tájékoztatóból.

Untitled-3
Fotó: Magyar közlöny
Untitled-4
Fotó: Magyar közlöny

A pénzérmék előlapján a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (Dzsámi), tőle jobbra az előtérben pedig a Zsolnay Vilmos emlékére állított Zsolnay-kút jellegzetes vízköpő figurája látható. Az előlap bal oldalán a Szentháromság-szobor, a háttérben pedig a Misina-tetőn álló TV-torony látható, mely 197 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete.

Az emlékérmék hátlapján a Mecsek látképe szerepel, bal oldalon a vármegye térképszerű ábrázolásával. Nem maradt le róla a bánáti bazsarózsa sem, amely hazánkban egyedül Baranya vármegyében fordul elő. Jobbra fent a szőlőfürt motívum utal a Pécsi és a Villány-Siklósi borvidékekre. Az emlékérméket tervező Kereszthury Gábor mesterjegye a bánáti bazsarózsa ábrázolása mellett található.

Az ezüst emlékérme a kibocsátás után 3 hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken kapható Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában március 5. keddtől.