Jakab Péter elárulta, milyen posztot szántak neki a DK árnyékkormányában

2024.03.05. 10:24
Jakab Péter több mint másfél órás interjút adott a Partizánnak, amelyben részletesen kifejtette a politikai álláspontját, és ismertette közéleti útját is. Mint mondta: mozgalma, a Nép Pártján azt szeretné elérni, ha feloszlatnák a parlamentet.

Hétfő este jelent meg a Partizán interjúja Jakab Péterrel, a Nép Pártján mozgalom és párt elnökével, a Jobbik korábbi első emberével. A politikus az interjúban – amit még januárban, a kegyelmi ügy kirobbanása előtt vettek fel – leszögezte: „a magyar politikában szakma épült arra, hogyan lehet nulla teljesítménnyel, roncspártokkal életben maradni és lavírozni a parlamentben”. 

Részletesen kifejtette, hogy Miskolcon indult politikai pályafutása, és kitért a zsidó származására is.

Sok mindenkiben megbíztam a Jobbikban, akikre delegáltam feladatokat. Lényegében – azokat leszámítva, akik eljöttek velem a Nép Pártjánba – mindenki a hátamba szúrta a kést

– fogalmazott Jakab Péter, aki egyedül kabinetfőnökét, Molnár Enikőt tartja bizalmi emberének. Ugyanakkor elmondása szerint a Jobbikban „Molnár Enikőt úgy kezelték, mint Soros Györgyöt”.

„Nem volt fő üzenet”

Jakab Péter ezután arról beszélt, hogy Vona Gáborék szerinte blöfföltek a 2018-as választásokon. Úgy vélekedett, ha a miskolci választókerületében lett volna koordinált összefogás, akkor mindkét körzet nyerhető lett volna, és így nem lett volna kétharmados Fidesz-győzelem akkor is.

Jakab Péter szerint a 2022-es vereségről Márki-Zay Péter kampánycsapata tehet. „Ott már nem volt fő üzenet, csak az, hogy fölfelé, meg marad a rezsicsökkentés és a határkerítés. És akkor feltettem a kérdést, hogy miért kell kormányt váltani” – tette hozzá.

Elmondása szerint a Jobbik elnökségéről azért mondott le, mert kiszivárgott, ami az elnökségi üléseken elhangzott. És nem akart pusztán a politikai túlélésre játszani. 

Szépen ott vagyok csendben, megvárom, míg két év múlva rájuk omlik az egész, elindulok, megnyerem a tisztújítást, és van egy romhalmaz pártom, amivel majd esetleg a Párbeszéd útjára lépek, és megpróbálok kétszázalékos pártként túlélni

– fogalmazott Jakab Péter.

Azt azonban később elmondta, hogy próbálták a Demokratikus Koalícióba átcsábítani, bevallása szerint a belügyminiszteri posztot szánták neki az árnyékkormányban. A tervei szerint az idei önkormányzati választáson 500-nál több jelöltet állít majd a Nép Pártján Mozgalom, amely közlése szerint a parlament feloszlatását szeretné elérni.

Jakab Péter végezetül arra is kitért, hogy Osváth Zsolt műsora után megváltozott a véleménye az azonos nemű párok örökbefogadásáról.

„Megismertem Zsoltot és azt, hogy ő milyen szépen tud szeretni. Elmondta, hogy neki az a szívfájdalma, hogy nem nevelhet gyereket Magyarországon, és neki, lehet, ezért kell külföldre menni”

– fogalmazott a politikus, aki úgy látja: fontosabb, hogy valakinek egy szerető közege legyen, mint hogy egy intézetben kallódjon el.